Поврзи се со нас

Рецепти

Кое е потеклото на зборот „мезе“ + супревкусни мезе предлози

Објавено

на

Сите сакаме да мезиме, а малкумина го знаат знаењето и потеклото на зборот „мезе“.  Зборот „мезе“ потекнува од персискиот јазик и значи „вкус“ , „вкусување“. Најкарактеристично за мезето е што се сервира во форма на мали „закуски“, а кога е разновидно и побогато слободно може да замени цел ручек или вечера.

Предлог мезе за вас: 1. пилешки крилца со сос и 2.запечен леб со сирење и лук

Пилешките крилца се зачинуваат со сол, црн бибер и црвена пиперка и се пржат за да заруменат. За сосот се потребни:

1 главица кромид

1 чешне лук

лажица јаболков оцет

малку од маслото во кое се пржеле крилцата

лажица соја сос

мала лажичка табаско сос или лут буковец

лажица кафен шеќер

Се динстаат на масло ситно сечените лук и кромид, па се додаваат сите останати состојки.

Сосот треба да врие додека смесата не стане густа како јогурт. Се послужува ладен.

 

Запечен леб со сирење и лук 

1 леб

5 лажици путер

2 лажици маслиново масло

3 чешниња лук

оригано

200 гр. моцарела сирење

Сол, бибер

Најпрво исечете го лебот на парчиња. Во сад измешајте путер, маслиново масло, лук, оригано, сол и бибер и распоредете го сетоа тоа рамномерно по парчињата леб. Наредете ги во намрсен плех за печење и печете околу 5 минути, односно додека малку не поруменат. Извадете ги од рерната, посипете со иситнето моцарела сирење и печете ги уште 3-5 минути додека сирењето не се растопи.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement

Маркетинг

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Гостиварпред 9 часа

Споделена велигденска радост во Гостивар: Христос Воскресе – Навистина Воскресе!

Гостиварпред 16 часа

Велигденска честитка на Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2024пред 17 часа

Стојаноска: Бројот 2 е да си ја зачуваме историјата и да ја градиме иднината за нашите деца

Вестипред 17 часа

РАДОСТ ВО ЕРУСАЛИМ: Благодатниот оган се спушти во црквата Воскресение Христово

ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ ИЗБОРИ 2024пред 18 часа

Пендаровски во Гостивар – Да не се враќаме назад во време на препукување: Кој е поглавен во оваа заедничка куќа

Вестипред 20 часа

Велика Сабота, ден на слегувањето на Благодатниот оган: Чудо и привилегија на православните верници

Гостиварпред 21 час

Света литургија во Гостивар на Велика сабота: Со радост да ги поминеме следните часови до Воскресението, празник на нашето избавување од ропството на смртта и премин во живот

Гостиварпред 21 час

И на дожд „летаат“ по патот, казнети 115 брзи возачи во Гостивар и Тетово

Здравје и убавинапред 22 часа

Здравствените придобивки од ротквицата и зошто треба да ја вклучите во вашата исхрана

Гостиварпред 1 месец

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 2 месеци

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 4 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 4 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 5 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 5 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 8 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 8 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 9 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Cila është prejardhja e fjalës “meze” + meze propozime super të shijshme

Објавено

на

Ne të gjithë duam të rostiçojmë, kurse shumë pak nga ne e dijmë domethënien e fjalës “meze”. Fjala “meze,” e ka prejardhjen nga fjala persiane dhe domethënë “shije”, “shijim”. Karakteristike për mezen është që servohet në formë të “mezeve” të vogla”, e kur është e shumëllojshme dhe e pasur lirisht mund të zëvendësohet me gjithë drekën ose darkën.

Propozim meze për ju: 1. Krahë pule me sos dhe 2. Bukë e pjekur me djath dhe hudhër

Krahët e pulës bëhen me erëza si kripë, piper të zi dhe spec të kuq dhe skuqen. Për salcën janë të nevojshme:

1 kokërr qepë

1 kokërr hudhër

Lugë uthull molle

Pak nga vaji në të cilin skuqeshin krahët e pulës

Një lugë salcë soja

Një lugë tabasko salcë ose bukovec djegës

Një lugë sheqer të kaftë

Zihen në vaj hudhra dhe qepa, pastaj shtohen përbërësit e tjerë.

Salca duhet të ziej derisa përbërja të bëhet e trashë si jogurt. Servohet e ftohtë.

Bukë të pjekur me djath dhe hudhër

1 bukë

5 lugë gjalpë

2 lugë vaj ulliri

3 kokrra hudhër

Origano

200gr. mocarellë djath

Kripë, biber

Së pari prehet buka në copa. Në enë përzihen gjalpi, vaji i ullirit, hudhra, origano, kripë dhe biber dhe ndajeni gjithë atë në masë të njejtë mbi copat e bukës. Vendosini në pleh të vajosur për pjekje dhe pjekni rreth 5 minuta, gjegjësisht derisa pak të skuqen. Nxirrini nga furra, spërkatni me djath mocarellë të imtë dhe pjekni edhe 3-5 minuta derisa djathi të shkrihet.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена