Рецепти
Џем од сливи по рецептите на нашите баби

Вистински домашен џем од сливи по рецептите на нашите баби. Многу едноставна подготовка и само малку желба е потребно за да уживате во овој вкусен џем цела зима.
Потребни состојки:
- 5 килограми сливи
- 1 килограм шеќер или 200 грама по килограм сливи
Подготовка:
Најпрво сливите убаво се мијат. Се вадат семките и сливите се ставаат во голем сад каде што ќе се варат. На половина мера од сливите се додава пола мера од шеќерот. Над тоа се ставаат и останатите слики и другата половина од шеќерот. Рерната во меѓувреме се загрева на 200 степени. Садот се става во рерната најдоле. Се варат два часа на 200 степени, а се промешува на секој половина час. После првите два часа, температурата се намалува на 150 степени и се остава да вари уште час и половина, се додека не ја добиете посакуваната густина. Кога ќе биде готов џемот оставете го уште некое време во рерната.
Теглите ставете ги 10 минути во рерната да се загреат, потоа наполнете ги со џем, а на крај полните тегли вратете ги во рерната да отстојат уште еден час на температура од 100 степени. Кога ќе ги извадите, додека се се уште топли затворете ги убаво. Чувајте ги на суво и темно место.
Наздравје!
-
Гостиварпред 3 месеци
Распоред на свештеници за Задушница во Гостивар
-
Што, како, каде?!пред 2 месеци
Во Гостивар отворен нов салон за убавина „Beauty Room Stella“ – Жените го заслужуваат најдоброто!
-
ФОТО ВЕСТпред 3 месеци
ФОТО ВЕСТ: Гостиварските советници ги обоија дланките како симболична поддршка за лицата со ретки болести
-
Македонијапред 2 недели
9 мај – Ден на победата над фашизмот
-
Македонијапред 1 месец
Православен празник Цветници, предвесник на Велигден
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Вештините на мечувањето во Гостивар – На тренинг со клубот „Витез“
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Лазарова сабота во спомен на чудесното воскресение на Лазар извршено до Исус Христос
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Осмомартовско интервју со д-р Елеонора Спасовска, специјалист радиолог