Рецепти
Џем од сливи по рецептите на нашите баби
Вистински домашен џем од сливи по рецептите на нашите баби. Многу едноставна подготовка и само малку желба е потребно за да уживате во овој вкусен џем цела зима.
Потребни состојки:
- 5 килограми сливи
- 1 килограм шеќер или 200 грама по килограм сливи
Подготовка:
Најпрво сливите убаво се мијат. Се вадат семките и сливите се ставаат во голем сад каде што ќе се варат. На половина мера од сливите се додава пола мера од шеќерот. Над тоа се ставаат и останатите слики и другата половина од шеќерот. Рерната во меѓувреме се загрева на 200 степени. Садот се става во рерната најдоле. Се варат два часа на 200 степени, а се промешува на секој половина час. После првите два часа, температурата се намалува на 150 степени и се остава да вари уште час и половина, се додека не ја добиете посакуваната густина. Кога ќе биде готов џемот оставете го уште некое време во рерната.
Теглите ставете ги 10 минути во рерната да се загреат, потоа наполнете ги со џем, а на крај полните тегли вратете ги во рерната да отстојат уште еден час на температура од 100 степени. Кога ќе ги извадите, додека се се уште топли затворете ги убаво. Чувајте ги на суво и темно место.
Наздравје!
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Денеска е Летник
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 2 месеци
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: д-р Агим Јакупи | НАТАЛИТЕТ И ЖЕНСКО ЗДРАВЈЕ
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Гостиварпред 3 месеци
Баба Нада со 90 години е најстар жител на Зубовце, денес пречека добри гости во домот