Рецепти
Џем од сливи по рецептите на нашите баби

Вистински домашен џем од сливи по рецептите на нашите баби. Многу едноставна подготовка и само малку желба е потребно за да уживате во овој вкусен џем цела зима.
Потребни состојки:
- 5 килограми сливи
- 1 килограм шеќер или 200 грама по килограм сливи
Подготовка:
Најпрво сливите убаво се мијат. Се вадат семките и сливите се ставаат во голем сад каде што ќе се варат. На половина мера од сливите се додава пола мера од шеќерот. Над тоа се ставаат и останатите слики и другата половина од шеќерот. Рерната во меѓувреме се загрева на 200 степени. Садот се става во рерната најдоле. Се варат два часа на 200 степени, а се промешува на секој половина час. После првите два часа, температурата се намалува на 150 степени и се остава да вари уште час и половина, се додека не ја добиете посакуваната густина. Кога ќе биде готов џемот оставете го уште некое време во рерната.
Теглите ставете ги 10 минути во рерната да се загреат, потоа наполнете ги со џем, а на крај полните тегли вратете ги во рерната да отстојат уште еден час на температура од 100 степени. Кога ќе ги извадите, додека се се уште топли затворете ги убаво. Чувајте ги на суво и темно место.
Наздравје!
-
Македонијапред 3 месеци
УЈП со најнова листа на должници – Фирми и граѓани должат над 140 милиони евра на државата
-
Гостиварпред 3 месеци
Девизниот курс денес според приватните менувачници во Гостивар и НБРМ
-
Гостиварпред 3 месеци
Украинка приведена во Гостивар
-
Гостиварпред 3 месеци
Девојка пријавила дека била обљубена во стан во Гостивар
-
Гостиварпред 3 месеци
Кафулињата, рестораните, пицериите во Гостивар со 2 часа плус работно време летово
-
Гостиварпред 3 месеци
Екипи расчистуваат низ Гостивар по поројниот дожд со силен ветер
-
Гостиварпред 3 месеци
На општинската зграда, училиштата, градинките во Гостивар ќе се поставуваат соларни панели, почна процедура за концесионерство
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
Отворена нова современа Авто школа во Гостивар „ДЕЛТА“: Да го подигнеме нивото на работа во обука на возачи!