Рецепти
Како да зачувате овошје за во зима без да ги загуби хранливите материи
Во минатото, овошјето се чувало на овој начин. Со ваквиот начин на чување овошјето не ги губи витамините, минералите и влакната. Општо е познато дека со готвењето на овошјето на високи температури се губат и испаруваат сите оние хранливи материи, особено витаминот Ц. Затоа не треба да готвиме овошје, дури ни за сокови, туку само на овој начин може да трае долго време. Кога го подготвувате овошјето на ваков начин, не се вади лушпата од јаболката или крушите, затоа што во лушпата се наоѓаат половина од витамините и влакната кои ги има во целото овошје.
Потребни состојки:
- јаболка, круши, праски (количините се по ваш избор, нема строго почитување на мерењата бидејќи не правите никакви раствори или иста смеса, па мора да има мерења)
- Во секоја тегла се додаваат по 2 лажици шеќер (можете да употребите и повеќе, ова е умерена количина затоа што во теглите додаваме и вода, доколку ви се допаѓа послатко слободно додадете)
- Во секоја тегла се додаваат 2 лажици сок од лимон, повторно ако сакате поизразен вкус на лимон, додадете повеќе
- сода бикарбона
Подготовка:
Измиените тегли и чистите капаци се ставаат во рерна на 100 степени 20 минути за да се стерилизираат. Овошјето убаво се мие. Се отстрануваат дршките и семките од крушите и јаболката, додека праските се лупат. Наизменично, се сецкаат и се ставаат јаболката, крушите и праските во секоја тегла. Кога ќе го искористите целото овошје, во секоја тегла ставате по две лажици шеќер и по две лажици сок од лимон, па полевате со вода. Теглите затворете ги цврсто со капаци. Во тенџере се става чиста крпа и се редат теглите, но да не се допираат, за да не се чукаат една со друга кога ќе врие водата. Садот се полева со вода до капаците од теглите и се става да врие на средна температура од 20 до 30 минути.
Теглите се оставаат во водата додека таа не излади.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Денеска е Летник
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 2 месеци
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: д-р Агим Јакупи | НАТАЛИТЕТ И ЖЕНСКО ЗДРАВЈЕ
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Гостиварпред 3 месеци
Баба Нада со 90 години е најстар жител на Зубовце, денес пречека добри гости во домот