Рецепти
Сушени домати во рерна
Доматите одлично одат во комбинација со разни јадења, поради популарноста и кога не е во сезона може да се најде на полиците на продавниците, а најчесто го користиме за подготовка на разни салати и сосови. Но ако јадете домати надвор од сезона, веднаш ќе забележите дека го немаат истиот вкус на вистински домат, па затоа е многу подобро да избирате сорти од ова овошје во зима.
Сушените домати на масло се многу популарни во медитеранската кујна и одлично се комбинираат со печено месо, а најчесто се служат сами како прилог. Самата подготовка е многу едноставна, затоа одвојте малку слободно време оваа година и израдувате ги вашите најблиски со вкусни, домашни суви домати. Во продолжение е рецептот за оваа вкусна зимска храна.
Подготовка на сушени домати:
За подготовка на зимска храна најчесто се користат сорти кои даваат помали плодови, како што се чери доматите. При купувањето домати најважно е да се внимава на изгледот на овошјето. Изберете ги оние кои имаат здрав изглед, задоволителна боја и цврстина. Избегнувајте ги оние кои се премногу меки на допир и содржат кафени дамки и оштетувања на површината.
Потребни состојки:
- Домати (количина по желба)
- Сол
Подготовка:
Измијте го доматот, исечете го на половина и извадете ја пулпата. Загрејте ја рерната на 100°C. Обложете ја тавата со хартија за печење и наредете ги доматите исечени нагоре, оставајќи празнина меѓу нив за да може слободно да тече воздухот. Бидејќи доматите ќе се намалат многу кога ќе се исушат, внимавајте да не додадете премногу сол. Само малку посолете ги. Користете какви било зачини што ги сакате. Сувите зачини најдобро одговараат на домашните суви домати. Можете да ги додадете на крајот или да ги посипете на почетокот и да ги печете со нив.
Ставете ја тавата со домати во рерна. По 2, 2 и пол часа, нежно притиснете ги со лажица за готвење. Ова ќе им помогне да се исушат побрзо. Само внимавајте бидејќи можат да ве испрскаат!
Доколку забележите дека доматите на крајот не се целосно суви, можете да продолжите со печењето или да ги оставите во исклучена рерна да се исушат целосно, по што можете да ги чувате по желба, во маслиново масло, оцет или дури и да ги замрзнете. Но според медитеранската кујна, најубави се кога ќе ги ставите во тегла со маслиново масло.
Сушените домати во рерна се многу вкусни. Освен што се незаменлив начин за конзервирање, доматите сушени во рерна и потоа складирани во маслиново масло даваат фантастичен вкус на матените јајца наутро, како и на тестенините.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Денеска е Летник
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 2 месеци
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: д-р Агим Јакупи | НАТАЛИТЕТ И ЖЕНСКО ЗДРАВЈЕ
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Гостиварпред 3 месеци
Баба Нада со 90 години е најстар жител на Зубовце, денес пречека добри гости во домот