Рецепти
Сушени домати во рерна
Доматите одлично одат во комбинација со разни јадења, поради популарноста и кога не е во сезона може да се најде на полиците на продавниците, а најчесто го користиме за подготовка на разни салати и сосови. Но ако јадете домати надвор од сезона, веднаш ќе забележите дека го немаат истиот вкус на вистински домат, па затоа е многу подобро да избирате сорти од ова овошје во зима.
Сушените домати на масло се многу популарни во медитеранската кујна и одлично се комбинираат со печено месо, а најчесто се служат сами како прилог. Самата подготовка е многу едноставна, затоа одвојте малку слободно време оваа година и израдувате ги вашите најблиски со вкусни, домашни суви домати. Во продолжение е рецептот за оваа вкусна зимска храна.
Подготовка на сушени домати:
За подготовка на зимска храна најчесто се користат сорти кои даваат помали плодови, како што се чери доматите. При купувањето домати најважно е да се внимава на изгледот на овошјето. Изберете ги оние кои имаат здрав изглед, задоволителна боја и цврстина. Избегнувајте ги оние кои се премногу меки на допир и содржат кафени дамки и оштетувања на површината.
Потребни состојки:
- Домати (количина по желба)
- Сол
Подготовка:
Измијте го доматот, исечете го на половина и извадете ја пулпата. Загрејте ја рерната на 100°C. Обложете ја тавата со хартија за печење и наредете ги доматите исечени нагоре, оставајќи празнина меѓу нив за да може слободно да тече воздухот. Бидејќи доматите ќе се намалат многу кога ќе се исушат, внимавајте да не додадете премногу сол. Само малку посолете ги. Користете какви било зачини што ги сакате. Сувите зачини најдобро одговараат на домашните суви домати. Можете да ги додадете на крајот или да ги посипете на почетокот и да ги печете со нив.
Ставете ја тавата со домати во рерна. По 2, 2 и пол часа, нежно притиснете ги со лажица за готвење. Ова ќе им помогне да се исушат побрзо. Само внимавајте бидејќи можат да ве испрскаат!
Доколку забележите дека доматите на крајот не се целосно суви, можете да продолжите со печењето или да ги оставите во исклучена рерна да се исушат целосно, по што можете да ги чувате по желба, во маслиново масло, оцет или дури и да ги замрзнете. Но според медитеранската кујна, најубави се кога ќе ги ставите во тегла со маслиново масло.
Сушените домати во рерна се многу вкусни. Освен што се незаменлив начин за конзервирање, доматите сушени во рерна и потоа складирани во маслиново масло даваат фантастичен вкус на матените јајца наутро, како и на тестенините.
-
Гостиварпред 3 месеци
Голем интерес! Гостиварци уживаа во кино под отворено небо
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
Професионална масажа и физиотерапија „ФИЗИО БЕТИ“ нов салон во Гостивар
-
Гостиварпред 2 месеци
Водата од водоводот во Гостивар загадена со бактерии, не е безбедна за пиење
-
Гостиварпред 3 месеци
Во ОВР Гостивар пријавена измама од адвокати за купопродажба на имот
-
Гостиварпред 3 месеци
Инцидент при работна акција за уредување на црквата „Св.Петка“ во Галате
-
Гостиварпред 2 месеци
Трагедија во Гостивар: Дете починало на фудбалски тренинг
-
Гостиварпред 1 месец
Инцидент во маркет во Гостивар
-
Гостиварпред 3 месеци
Одбележани 80 години од злосторот во Беличица-Почит за положените животи за слободна Македонија