Рецепти
Домашни крокети од компири: однадвор крцкави, внатре меки и многу вкусни
Крокетите од компири се одличен избор на гарнир со малку повеќе калории што можете да го подготвите кога имате вишок пире што не е изедено или кога сте уморни од класичните додатоци како ориз, помфрит и пире. Добрата страна на овој рецепт е што делува дури и ако сакате да правите крокети традиционално, пржени на масло, и ако одлучите да ги печете во рерна и да избегнете маснотии.
Компирот е храна која одлично ги поднесува зачините, па овие крокети можете да ги збогатите со различни вкусови по ваш избор. Освен со популарното морско оревче, одлично оди и со лук и пармезан. Подолу, откријте ја листата на состојки и целосниот процес на подготовка на домашните крокети од компири.
Потребни состојки:
- 4 големи компири
- 1 јајце
- 50 гр лебни трошки
- 30 гр рендан пармезан
- 2 лажици свеж магдонос
- 2 чешниња лук
- сол и бибер по вкус
- масло за пржење (ако ги пржите крокетите).
Подготовка:
Гответе ги компирите во солена вода додека не омекнат, околу 15-20 минути. Исцедете ги и оставете ги малку да се изладат.
Во поголем сад изгмечете ги варените компири. Додадете ги јајцето, презлата, ренданиот пармезан, магдоносот, лукот, солта и биберот. Сите состојки убаво измешајте ги додека не добиете хомогено тесто.
Од смесата обликувајте ситни крокети, по желба можете да ги обликувате во кифлички или топчиња.
За печење во рерна: Загрејте ја рерната на 200 °C. На плех ставете хартија за печење, наредете ги крокетите на плехот и печете околу 20-25 минути или додека не поруменат и не станат крцкави.
За пржење: Загрејте го маслото во тава на средна топлина. Кога маслото е доволно загреано, ставете ги крокетите во тавата и пржете ги од двете страни додека не поруменат и станат крцкави, по 3-4 минути од секоја страна. Исцедете ги на хартиени крпи од вишокот масло.
Послужете ги крокетите веднаш, по желба со сос по избор.
Уживајте!
-
Гостиварпред 3 месеци
Инцидент во маркет во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Невработените со можност за бесплатни обуки и полагање за возачки дозволи за камион и автобус
-
Светпред 3 месеци
Во Словенија нови правила за странци за постојан и привремен престој
-
Гостиварпред 2 месеци
ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност
-
Рецептипред 3 месеци
Домашна кремаста пилешка паштета – брз и едноставен рецепт
-
Вестипред 2 месеци
УЈП со важно известување за корисниците на МојДДВ
-
Гостиарскипред 2 месеци
Гостиварецот Деан Поповски победник во уникатното голф дерби во Белград
-
Вестипред 2 месеци
Преку „е-услуги“ вадење имотен лист за неколку секунди