Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

  • Дата: 10/02/2019 | 10:14

Пирошките на баба – Меки внатре, крцкави од надвор

Старинските рецепти обично се многу едноставни и за нивна подготовка не се потребни многу намирници. Ова е еден токму таков рецепт, кој го споделуваат повозрасните домаќиники од своите тефтерчиња со рецепти. Ќе уживате во секој залак.

Состојки:

3 јајца

450 гр. брашно

500 гр. сирење

прашок за пециво

две лажички сол

масло

Подготовка: Најпрво во еден сад измешајте го брашното со пецивото. Потоа додадете ги јајцата, сирењето кое претходно ќе го истините на мали парчиња и солта. Месете го тестото се додека сите состојки не се соединат убаво. Извадете го тестото и ставете го на побрашнета површина, растегнете го со сукало до дебелина од околу 1 сантиметар, па исечете правоаголни парчиња.

Пирошките се пржат во тава со врело масло, додека не заруменат убаво од двете страни. Важно е да знаете дека тестото не треба да отстои, туку може да се пржат веднаш.

Оставете коментар

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.Задолжителните полиња се означени *

*