Поврзи се со нас

Гостивар

За еко активности и проекти во Гостивар годинава издвоени 4,3 милиони денари

Објавено

на

Под мотото „Се грижиме“ на градскиот плоштад во Гостивар денес беше одбележан 21 Март, Светскиот ден на екологијата. На штанд на минувачите им се делеа информативни летоци со еколошка содржина како и еко-торбички. Настанот заеднички го организираа Општина Гостивар и ЈП „Комуналец“.

„Го одбележуваме 21 Март, Денот на екологијата упатувајќи апел до граѓаните за подигнување на свеста околу секојдневните проблеми до областа на екологијата со кои се соочуваме сите ние“, рече претсетаделот на Советот на Гостивар, Ваљбон Лимани.

Гостиварската локална самоуправа годинава за заштита на животната средина ќе издвои 4,3 милиони денари од општинскиот буџет.

„Програмата за заштита на животната средина е поделена во четири групи активности и тоа: грижа за амбиенталниот воздух, проширување на зелените порвшини, проекти од животната средина и подигнување на јавната свест за екологијата. Би сакал да најавам дека на 7-ми мај во Гостивар ќе има акција за генерално чистење на градот, што ќе ја спроведеме со една невладина организација со која е потпишан меморандум за соработка.“, појасни Зуди Џелили, одговорен за заштита на животната средина во општината.

Штандот на градскиот плоштад го посетија и вработените во општинската администрација и Комуналец.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 3 недели

Девизниот курс денес според приватните менувачници во Гостивар и НБРМ

Гостиварпред 4 недели

Продавале девојче за 50 до 200 евра, меѓу уапсените има и од Гостивар

Вестипред 3 недели

Планинско велосипедска тура „МТБ Маврово 2023“ – Во тек е пријавување

Гостиварпред 4 недели

Тамара од Гостивар ќе ја претставува Македонија на Јуниорскиот Евросонг!

Писмапред 2 недели

ПИСМА: Граѓани од Гостивар реагираат на небезбедно градилиште

Гостиварпред 2 недели

ПИСМА: Стотина родители инсистираат на целодневна настава во ОУ „Гоце Делчев“ Гостивар

Гостиварпред 3 недели

Во Гостивар утре хит комедијата „Обвинителка“ со легендарната Лидија Вуќичевиќ

Гостиварпред 2 недели

30 дена притвор за гостиварецот пријавен за сексуално вознемирување на малолетната внука

Гостиварпред 4 недели

Група граѓани од Гостивар со поддршка за Реџеп Таип Ердоган

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Për eko aktivitete dhe projekte në Gostivar këtë vit janë ndarë 4,3 milionë denarë

Објавено

на

Nën moton “Ne kujdesemi” në sheshin e qytetit në Gostivar sot u shënua 21 Marsi, Dita Botërore e Ekologjisë. Në stendë kalimtarëve u shpërndanë fletëushka informuese me përmbajtje ekologjike si dhe eko-çanta. Manifestimi u organizua bashkërisht nga Komuna e Gostivarit dhe NP “Komunalec”.

“Shënojmë 21 Marsin, Ditën e Ekologjisë, duke apeluar qytetarët që të vetëdijesohen për problemet e përditshme në fushën e ekologjisë me të cilat ballafaqohemi të gjithë”, tha kryetari i Këshillit të Gostivarit, Valbon Limani.

Vetëqeverisja lokale e Gostivarit këtë vit për mbrojtjen e mjedisit jetësor do të ndajë 4,3 milionë denarë nga buxheti i komunës.

“Programi i mbrojtjes së mjedisit është i ndarë në katër grupe aktivitetesh: kujdesi për ajrin e ambientit, zgjerimi i hapësirave të gjelbra, projekte mjedisore dhe ndërgjegjësimi i publikut për mjedisin. Dëshiroj të njoftoj se më 7 maj në Gostivar do të ketë aksion për pastrimin e përgjithshëm të qytetit, të cilin do ta realizojmë me një organizatë joqeveritare me të cilën është nënshkruar memorandum bashkëpunimi”, sqaroi Zudi Xhelili, përgjegjës. për mbrojtjen e mjedisit në komunë.

Stenda në sheshin e qytetit u vizitua edhe nga punonjës të administratës komunale dhe Komunalecit.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена