Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

  • Дата: 17/07/2018

Фирма од Врапчиште ќе одгледува канабис за медицински цели

Компанија од Врапчиште доби потврда од Владата на Република Македонија дека ги исполнува условите да влезе во бизнисот со одгледување на канабис за медицински цели.

„На денешната седница на Владата, министрите ја разгледаа и ја прифатија информацијата за исполнетоста на условите (простор, опрема и кадар) на Друштвото за производство, трговија, транспорт и услуги Ф&М 2017 ДОО Експорт – Импорт, во село Врапчиште, Гостивар за вршење на дејност со одгледување на канабис за медицински цели со предлог – одлука“, стои во владината информација.

Во Македонија маслото од канабис во медицински цели се користи за лекување на малигни заболувања. мултиплекс склероза, епилепсија и ХИВ. Измените на Законот со коишто се дозволи одгледување на канабис за медицински или научни цели беа донесени во март 2016 година. Канабисот или популарно наречен марихуана, можат да го одгледуваат само фирми кои ќе добијат лиценца за таа намена. Тие се должни да имаат обезбедено соодветен простор, површини или земјиште за одгледување, за сушење и складирање.

 

Еден коментар

  1. Dali moze da mi ostavite email za prijavuvanje

Оставете коментар

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.Задолжителните полиња се означени *

*