Поврзи се со нас

Гостивар

Гостивар втор по заразени со грип во земјава

Објавено

на

Во приодот од 13 до 19 декември во Македонија пријавени се 144 случаи на заболени од грип. ИЈЗ наведува дека бројот на регистрирани случаи е зголемен во споредба со минатата сезона, а е на исто ниво во споредба со типичната сезонска крива.

Заболените се пријавени од десет ЦЈЗ/ПЕ, во Дебар – 41, во Гостивар – 26, во Охрид – 22, во Тетово – 20, во Куманово – 16 и во пет ЦЈЗ/ПЕ бројот на регистрирани е помал од 10.

Во однос на возрасната дистрибуција, 72 лица се на возраст од 15-64 години, 34 кај деца на возраст од 5-14 години, 28 се регистрирани кај деца на возраст од 0-4 години и 10 лица на возраст над 65 години. Највисока инциденца се регистрира кај најмладите, децата на воз раст до 4 години.

Во сезоната 2021/2022 вкупниот број на заболени изнесува 787, што е 2,7 пати повеќе во споредба со истиот период минатата сезона.

 

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 2 недели

Девизниот курс денес според приватните менувачници во Гостивар и НБРМ

Гостиварпред 4 недели

Продавале девојче за 50 до 200 евра, меѓу уапсените има и од Гостивар

Вестипред 3 недели

Планинско велосипедска тура „МТБ Маврово 2023“ – Во тек е пријавување

Гостиварпред 3 недели

Тамара од Гостивар ќе ја претставува Македонија на Јуниорскиот Евросонг!

Спортпред 4 недели

ФК Гостивар по 9 години се врати во Првата македонска фудбалска лига

Писмапред 2 недели

ПИСМА: Граѓани од Гостивар реагираат на небезбедно градилиште

Гостиварпред 2 недели

30 дена притвор за гостиварецот пријавен за сексуално вознемирување на малолетната внука

Гостиварпред 2 недели

Во Гостивар утре хит комедијата „Обвинителка“ со легендарната Лидија Вуќичевиќ

Македонијапред 4 недели

За храна и сметки потребни најмалку 49.384 денари

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Gostivari i dyti për numrin e të infektuarve me grip në vendin tonë

Објавено

на

Në periudhën prej 13 deri më 19 dhjetor në Maqedoni janë raportuar 144 raste me grip. ISHP-ja thekson se numri i rasteve të regjistruara është rritur në krahasim me sezonin e kaluar dhe është në të njëjtin nivel krahasuar me kurbën tipike sezonale.

Të infektuar janë raportuar nga 10 QSHP/PE, në Dibër – 41, në Gostivar – 26, në Ohër – 22, në Tetovë – 20, në Kumanovë – 16 dhe në pesë QSHP / PE numri i të regjistruarve është më pak se 10.

Përsa i përket shpërndarjes së moshës, 72 persona janë të moshës 15-64 vjeç, 34 fëmijë të moshës 5-14 vjeç, 28 janë të regjistruar tek fëmijët 0-4 vjeç dhe 10 persona mbi 65 vjeç. Incidenca më e lartë është regjistruar tek më të vegjlit, fëmijët në moshën deri në 4 vjeç.

Në sezonin 2021/2022 numri i përgjithshëm i të sëmurëve është 787, që është 2.7 herë më shumë krahasuar me të njëjtën periudhë të sezonit të kaluar.

 

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена