Поврзи се со нас

Гостивар

Излезе од печат третата стихозбирка од Љупка Антеска

Деновиве од печат излезе поетската збирка „Отвори ги очите“ од гостиварката Љупка Антеска. Творбите во книгата се поделени во три циклуси: „Поезијо, остави ме“, „Љубов потпрена на патерици“ и „(Мо)ментални (за)белешки“.

Во поговорот на збирката, академик Катица Ќулавкова, меѓу другото пишува: „Повеќето песни од книгава Отвори ги очите зрачат со извесна самосвесност на поетесата, самосвест за себе како творец и за песната како творба која има свои правила, свој начин да биде, свој начин да заведе и да се запомни. Поетесата знае како, од време на време, во точно одреден миг, да проблесне со некоја идеја, со некоја подробност која објаснува некоја суштина, па тие проблесоци на дребноста при набљудувањето и опишувањето на нештата во животот и живеачката, делуваат симпатично, пријателски, атрактивно, ведро, човечно. Е, токму тој сплет од впечатоци го создаваат и впечатокот за духовитост, односно за досетливост која не е површна, која има своја смисла, свое Зошто во песната и во приемот на песната. Профилот на поетесата Љупка Антеска е читлив, исповеден, актуелен, автореференцијален и духовит.“

Во подготовка на книгата учествуваа: Ивица Адамоски (техничко уредување), Небојша Петревски (корица) и Габриела Петроска (лектура). Печатењето на збирката го поддржаа: Зорел Транс, Сити такси, Месна индустрија Карнем и Монтенегро.

Книгата ќе биде промовирана во декември.

Антеска живее и работи во Гостивар, како новинар во Тв Кис и уредник на Gostivarpress.mk. Автор е на стихозбирките: „Денодение“ (2012) и „Лек за времето“(2015).

Advertisement
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!