Поврзи се со нас

Гостивар

Која е разликата помеѓу алпинизам и планинарење?

Дали ја знаете разликата помеѓу планинарењето и алпинизмот?

Алпинизмот може да го дефинираме како екстремен вид планинарење. Алпинистите истовремено се и планинари.

Разликата помеѓу планинар и алпинист е во тоа што алпинистите се искачуваат по потежок пат да стигнат до врвот. Колку е потешко искачувањето или условите се посурови, толку е поголем и успехот. Алпинизмот е збир на активности што во суштина се сведуваат на движење на недостапни и неуредени планински области и карпи само од спортски и естетски потреби. Покрај вообичаената опрема за планинарење, алпинистите користат и специјализирани јажиња, ремени, чекани, клинови и друга опрема.

Пред да станете алпинист, мора прво да членувате во некое од планинарските друштва, затоа што, како што е наведено на почетокот, секој алпинист е првенствено планинар. Пред да одлучите да станете алпинист неопходно е одреден период да учествувате класични планинарења за да ја почувствувате планинската атмосфера и престојот на планина.

Постојат летно искачување, односно на сува карпа, и зимско качување по снег. Покрај тоа, се изучуваат и вежбаат многу активности во снежни услови, како што се преживување на ниски температури, заштита од лавини, безбедност, јазологија, исхрана и прва помош. Искачувањето по таканаречените замрзнати водопади е предизвик за најхрабрите. Тоа е еден од екстремните видови на алпинизам кој бара посебна техника и опрема. За да се стекнете со називот алпинист потребно е многу време и труд. Треба да се искачат многу зимски и летни терени, потоа да се искачи леден водопад, да се спуштите со скии од над 2000 метри, да се положат одредени испити.

Advertisement
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!