Поврзи се со нас

Македонија

Нема договор за минималната плата, преговорите продолжуваат

Објавено

на

Владата, синдикатите и работодавачите не постигнаа договор за синдикалното барање за зголемување на минималната плата на 18.000 денари. Вчера, по неколкучасовната расправа на седница на Економско-социјалниот совет, консензус имало единствено дека минималната плата треба да се зголеми, но не и за тоа колкаво треба да биде зголемувањето или на каков начин да се дојде до тоа.

-Имавме навистина конструктивен дијалог можеби никогаш невиден на нашите простори. Имаме консензус дека минималната плата ќе се зголеми. Дијалогот ќе продолжи во петок, после 16 часот. И ги уверувам сите граѓани коишто се во категоријата на приматели на минимална плата, дека наскоро ќе има консензус околу нивните покачени минимални плати. Но, кажавме, дека единствениот начин како да се стигне до достоинствена плата за нашите работници е креирање систем што е долгорочен, што нема да ги остави на волјата на една Влада, кога таа ќе сака или ќе има слух или на различните страни како што се синдикатите или организациите на работодавачи, рече вчера по седницата вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи.

Според него, треба да се зборува за креирање систем, механизам, кој и наредните години ќе осигура дека минималната плата навистина е достоинствена и, како што нагласи, веќе ќе заборавиме да зборуваме за минимална плата, туку за достоинствени плати на нашите работници.  

За тоа зошто не е постигнат договор и зошто се остави одлука да биде донесена во петок, вицепремиерот истакна оти станува збор за трипартитен дијалог помеѓу синдикати, Организација на работодавачи и Влада и оти во секој дијалог ако се сака да се дојде до консензус мора да се почне од некаде и да се стигне до одредено решение.

За претседателот на ССМ Дарко Димовски, предлогот што го дале работодавачите на крајот од денешната седница е само обид да купат време.

-Се преговараше три часа и кога преовладаа аргументите на страната на ССМ и на останатите синдикати работодавачите во 5 до 12 излегоа со свој предлог. Аргументите беа на наша страна ја убедивме Владата како социјален партнер дека минимална плата навистина треба да биде 60 проценти од просечната плата, но, Организацијата на работодавачи на Македонија (ОРМ) само сака да купи време до петок со измислено предлог решение, вели Димовски.

Тој е дециден дека доколку не се дојде до решение, останува штрајкот како следен чекор на синдикатите.

-Штрајкувачките одбори остануваат ние во петок имаме закажано органи и тела на Сојузот. Ќе дојдеме и во 16 часот во петок и ќе им соопштиме дека доколку не се одобри ова што го бараме ние стапуваме во генерален штрајк, вели Димовски додавајќи дека аргументите и анализите се на страна на синдикатите и оти тие покажуваат дека минималната плата мора да расте, како и сите останати плати согласно закон и колективен договор.

Претседателката на Организацијата на работодавачи на Македонија, Владанка Трајковска појасни дека предложиле критериумите по однос на одредување на минималната плата да претрпат измени.

-Очекуваме предлог и од Владата дали ќе бидат прифатени нашите идеи. Имавме некоку идеи, истите дали ќе бидат прифатени или не ќе видиме. Синдикатот имаше негови идеи. Очекуваме компромис помеѓу сите три чинители, рече таа, додавајќи дека решението треба да е соодветно на сегашната состојба во економијата. 

Според неа, ваквите разговори се единствениот начин како може да се дојде до решение.

-Четири месеци претходно се разговараше во медиумите, меѓутоа ништо конкретно на маса. Задоволни сме што конкретно Владата организираше седница на ЕСС за да можеме да ги искажеме нашите ставови по однос на нашето размислување за минималната плата и придобивките како на работодавачите, така и на работниците во тој дел. Излеговме со наши предлози, меѓутоа очекуваме како што кажавме, очекуваме од службите на Владата да излезат со анализи во однос на нашите предлози и дури тогаш ќе можеме да зборуваме за конкретни предлози, конкретни бројки, и конкретни износи, рече Трајковска.

Додека за ова прашање се разговара меѓу социјалните партнери, Предлог-законот за измени на Законот за минимална плата што го поднесе партијата Левица веќе е ставен на дневен ред на собраниската седница закажана за 10-ти овој месец.

Според веб-страницата на Собранието, Предлог-законските измени се ставени како седма точка на дневен ред. Предлог-законот треба да биде донесен по скратена постапка, а со него се предлага висината на минималната плата да не биде пониска од 60 проценти од просечната исплатена нето-плата во последните три објавени месеци, согласно со податоците објавени од Државниот завод за статистика.

Предлог-измените се во согласност со барањата на Сојузот на синдикати на Македонија, кој лани поднесе иницијатива до Собранието за измени на Законот за минимална плата.

Поради зголемените трошоци за живот и енергетската и ковид кризата, Синдикатот бара минималната плата веднаш да биде зголемена на 18.000 денари.

Засега, освен Левица, најава за поддршка на законот дадоа и од ДОМ и Демократскиот сојуз.  Вицепремиерот Битиќи рече дека владејачкото мнозинство ќе го поддржи само доколку за такво решение биде постигнат консензус на социјалните партнери.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 4 недели

Кривични за бесправно градење во Гостивар со фалсификување исправи, перење пари, злоупотреба на должност…

Гостиварпред 2 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Гостиварпред 4 недели

Наша цел е поправедно општество и еднаквост, порачаа гимназијалците од Гостивар

Гостиварпред 2 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 2 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 3 недели

45 семејства во Гостивар конечно добија клучеви од социјалните станови

Гостиварпред 1 недела

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Македонијапред 2 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 4 недели

Гостивар: Со картица од бившата вадел пари од банкомат

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Nuk ka marrëveshje për pagën minimale, negociatat vazhdojnë

Објавено

на

Qeveria, sindikatat dhe punëdhënësit nuk kanë arritur marrëveshje për kërkesën e sindikatës për rritjen e pagës minimale në 18.000 denarë. Dje, pas disa orësh diskutimesh në një seancë të Këshillit Ekonomik dhe Social, konsensusi i vetëm ishte që të rritet paga minimale, por jo se sa duhet të jetë rritja apo si do të arrihet.

  • Ne patëm një dialog vërtet konstruktiv, ndoshta kurrë të parë në rajonin tonë. Kemi një konsensus se paga minimale do të rritet. Dialogu do të vazhdojë të premten, pas orës 16:00. Dhe i siguroj të gjithë qytetarët që janë në kategorinë e përfituesve të pagës minimale, se së shpejti do të ketë një konsensus për rritjen e pagave minimale të tyre. Por ne thamë se e vetmja mënyrë për të marrë një rrogë të mirë për punëtorët tanë është krijimi i një sistemi afatgjatë, që nuk do ta lërë në vullnetin e një qeverie, kur ajo dëshiron ose ka një dëgjim ose nga palë të ndryshme si p.sh. si sindikata apo organizata të punëdhënësve, tha dje pas seancës zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike Fatmir Bytyqi.

Sipas tij, duhet të flasim për krijimin e një sistemi, një mekanizmi, i cili në vitet në vijim do të sigurojë që paga minimale të jetë vërtetë dinjitoze dhe, siç theksoi ai, do të harrojmë të flasim për pagën minimale, por për paga dinjitoze të punëtorëve tanë.

Se përse nuk u arrit marrëveshje dhe pse vendimi u la të merret të premten, zëvendëskryeministri theksoi se ky është një dialog trepalësh mes sindikatave, Organizatës së Punëdhënësve dhe Qeverisë dhe se në çdo dialog nëse është konsensusi të arrihet të fillojë nga diku dhe të arrijë një zgjidhje të caktuar.

Për kryetarin e SSM-së, Darko Dimovski, propozimi i dhënë nga punëdhënësit në fund të seancës së sotme është vetëm përpjekje për të blerë kohë.

– Negociatat zgjatën për tre orë dhe kur mbizotëruan argumentet e palës së SSM dhe sindikatave të tjera, punëdhënësit në orën 5 në 12 dolën me propozimin e tyre. Argumentet ishin në anën tonë, ne e bindëm qeverinë si partner social se paga minimale duhet të jetë realisht 60 për qind e pagës mesatare, por Organizata e Punëdhënësve të Maqedonisë (OPM) dëshiron vetëm të blejë kohë deri të premten me një zgjidhje fiktive, thotë Dimovski.

Ai është i bindur se nëse nuk gjendet një zgjidhje, greva mbetet hapi i radhës për sindikatat.

– Bordet e grevës mbesin, organet dhe organet e Sindikatës i kemi caktuar të premten. Ne do të vijmë në orën 16 të premten dhe do t’u themi se nëse nuk miratohet ajo që kërkojmë do të hyjmë në grevë të përgjithshme, tha Dimovski, duke shtuar se argumentet dhe analizat ishin në anën e sindikatave dhe se Ata treguan se paga minimale duhet të rritet, si dhe të gjitha pagat e tjera në përputhje me ligjin dhe kontratën kolektive.

Kryetarja e Organizatës së Punëdhënësve të Maqedonisë, Vlladanka Trajkovska sqaroi se kanë propozuar që kriteret për përcaktimin e pagës minimale të pësojnë ndryshime.

– Presim propozim nga Qeveria nëse idetë tona do të pranohen. Kishim disa ide, nëse do të pranohen apo jo do ta shohim. Sindikata kishte idetë e veta. Presim një kompromis mes të tre palëve, tha ajo, duke shtuar se zgjidhja duhet të jetë e përshtatshme për gjendjen aktuale të ekonomisë.

Sipas saj, bisedimet e tilla janë e vetmja rrugë për të arritur një zgjidhje.

– Katër muaj më parë flitej në media, por asgjë konkrete në tavolinë. Jemi të kënaqur që Qeveria organizoi në mënyrë specifike një seancë të ESC-së në mënyrë që të mund të shprehim pikëpamjet tona për mendimin tonë për pagën minimale dhe përfitimet e punëdhënësve dhe punëtorëve në atë fushë. Ne dolëm me propozimet tona, por presim siç thamë, presim që shërbimet qeveritare të dalin me analiza për propozimet tona dhe vetëm atëherë do të mund të flasim për propozime konkrete, shifra konkrete dhe shuma konkrete, tha Trajkovska.

Derisa kjo çështje është duke u diskutuar në mesin e partnerëve socialë, Projektligji për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për pagën minimale i dorëzuar nga Partia e Majtë tashmë është futur në rend dite të seancës parlamentare të caktuar për më 10-tin të këtij muaji.

Sipas uebfaqes së Kuvendit, amendamentet e projektligjit janë vendosur si pika e shtatë e rendit të ditës. Projektligji duhet të miratohet me procedurë të shkurtuar dhe propozon që paga minimale të mos jetë më e ulët se 60 për qind e pagës mesatare neto të paguar në tre muajt e fundit, sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave.

Amendamentet e propozuara janë në përputhje me kërkesat e Federatës së Sindikatave të Maqedonisë, e cila vitin e kaluar parashtroi në Parlament iniciativë për ndryshimin e Ligjit për pagën minimale.

Për shkak të rritjes së kostos së jetesës dhe krizës së energjisë dhe kojotës, sindikata kërkon që paga minimale të rritet menjëherë në 18.000 denarë.

Për momentin, përveç të Majtës, përkrahjen e ligjit kanë deklaruar edhe DOM dhe Bashkimi Demokratik. Zëvendëskryeministri Bytyqi tha se do të mbështesë shumicën qeverisëse vetëm nëse arrihet një konsensus për një zgjidhje të tillë nga partnerët socialë.

Популарно изминативе 100 дена