Рецепти
Полжавчиња со маслинки и ајвар (посно)

Овие полжавчиња може да бидат идеален појадок или вечера за оние кои постат, за вегани и вегетаријанци. Рецепт лапни-голтни!
Состојки:
500 гр. гр готови кори за пита
300 гр. сецкани маслинки
150 гр. ајвар
300 мл. кисела вода
половина коцка квасец
5 лажици брашно
1 лажиче шеќер
100 мл. масло
сол, сусам
Подготовка:
Во сад мешаме кисела вода, квасец, шеќер и брашно и се остава да надојде квасецот. Потоа се додава сол и зејтин и со таа смеса се премачкуваат корите. Се земаат две кори, се премачува горната отприлика со 3 лажици од смесата, се нанесува ајвар и маслинки, се замотуваат корите во полжавче, па се редат во плех на кој имаме ставено хартија за печење. Постапката се повторува додека има не се потрошат корите.
Остатокот од смесата се размачкува врз полжавчињата, па се посипуваат со сусам. Се печат 25-30 минути на 180 степени.
-
Гостиварпред 3 недели
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 2 месеци
Невработените со можност за бесплатни обуки и полагање за возачки дозволи за камион и автобус
-
Светпред 3 месеци
Во Словенија нови правила за странци за постојан и привремен престој
-
Гостиварпред 3 месеци
ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност
-
Вестипред 3 месеци
УЈП со важно известување за корисниците на МојДДВ
-
Вестипред 3 месеци
Преку „е-услуги“ вадење имотен лист за неколку секунди
-
Гостиарскипред 3 месеци
Гостиварецот Деан Поповски победник во уникатното голф дерби во Белград
-
Македонијапред 3 месеци
Комплетна листа на неработни денови во 2025-та година