Рецепти
Посен десерт што се топи во уста-Чоко торта со плазма и кокос

За време на велигденските пости може да се подготват и убави десерти за љубителите на благото. Тортата со чоколада, плазма и кокос е еден од нив…
Состојки:
200 грама посна плазма
200 грама посно чоколадо за готвење
100 грама маргарин
половина чаша вода
6 лажици шеќер
50 грама кокос
2 лажици какао во прав
Подготовка:
Најпрво во подлабок сад искршете ја плазмата на поголеми парчиња. Во тава на тивок оган ставете ги водата, шеќерот, маргаринот исецкан на коцки, издробената чоколада за готвење и какаото и мешајте додека не се растопат сите состојки. Откако ќе се растопат се оставаат на оган додека смесата не зоврие. Кога ќе зоврие, додадете го кокосот, промешајте и прелијте ја плазмата со смесата. Убаво измешајте ги сите состојки. Потоа смесата за колачот истурете ја во калап и убаво израмнете ја со лажица. Оставете ја да се излади, па послужете.
-
Бизниспред 1 месец
ЛЕАР Тетово вработува
-
Гостиварпред 2 недели
Девизниот курс денес според приватните менувачници во Гостивар и НБРМ
-
Македонијапред 2 месеци
Православните одбележуваат Велики Петок, тажниот ден на распнувањето на Исус
-
Македонијапред 2 месеци
Зошто Велигден не е секоја година на ист датум – како се пресметува?
-
Македонијапред 2 месеци
Православните верници слават Благовештение
-
Гостиварпред 3 месеци
ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар
-
Вестипред 2 месеци
Вo Здравствен дом Ростуше дијагностика и интервенции со современа апаратура за пациентите од цел регион
-
Македонијапред 1 месец
Здружението на историчарите бара враќање на Историјата за VI одделение