Рецепти
Посен десерт што се топи во уста-Чоко торта со плазма и кокос
За време на велигденските пости може да се подготват и убави десерти за љубителите на благото. Тортата со чоколада, плазма и кокос е еден од нив…
Состојки:
200 грама посна плазма
200 грама посно чоколадо за готвење
100 грама маргарин
половина чаша вода
6 лажици шеќер
50 грама кокос
2 лажици какао во прав
Подготовка:
Најпрво во подлабок сад искршете ја плазмата на поголеми парчиња. Во тава на тивок оган ставете ги водата, шеќерот, маргаринот исецкан на коцки, издробената чоколада за готвење и какаото и мешајте додека не се растопат сите состојки. Откако ќе се растопат се оставаат на оган додека смесата не зоврие. Кога ќе зоврие, додадете го кокосот, промешајте и прелијте ја плазмата со смесата. Убаво измешајте ги сите состојки. Потоа смесата за колачот истурете ја во калап и убаво израмнете ја со лажица. Оставете ја да се излади, па послужете.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар