Поврзи се со нас

Гостивар

Проект „Превенција од насилство во спортот“ за средношколците во Гостивар и Тетово

Објавено

на

Секторот за внатрешни работи Тетово денеска (6 април) започна со практична имплементација на нов превентивно-едукативен проект „Превенција од насилство во спортот“, чиј носител е Отсекот за превенција.

Со проектот ќе бидат опфатени  околу 3000 ученици од трета година, кои следат настава на македонски, албански и турски јазик во сите тетовски и гостиварски училишта. Стручно обучени полициски службеници на учениците-средношколци, на посебни часови, ќе ги информираат за законските импликации предвидени во Законот за спречување на насилство и недостојно однесување на спортски натпревари, а со кои можат да се соочат доколку иницираат или непосредно бидат инволвирани во инциденти на натпревари или манифестации од спортска природа и карактер.

„На часовите, исто така, на учениците ќе им се укаже и на општествената и друга потреба  за меѓусебно почитување и толеранција, без разлика на нивната етничка, верска и друга припадност, за воздржување од говор на омраза и за надминување на разните видови предрасуди и стереотипи. Проектот се планира да се реализира овој и идниот месец, со цел преку информирање и едукација навреме да се превенираат можни инциденти и други несакани настани на спортските натпревари.“, информира СВР.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена