fbpx
Na ndiqni në:

Maqedoni

Njoftimi më i ri i Qeverisë për grevën nëpër shkolla dhe çerdhe

Botuar

  • македонски јазик

“Vendimi për të vazhduar grevën e përgjithshme dhe për të munguar nga mësimet e fëmijëve para përfundimit të vitit shkollor dhe për të mos u përkujdesur në kopshte, na bën dëm të pariparueshëm të gjithëve dhe shtetit. Çdo ditë dhe orë e humbur e procesit arsimor është në dëm të drejtpërdrejtë të studentëve dhe askush nuk mund ta kompensojë atë, dhe Sindikata është përgjegjëse për këtë humbje të pariparueshme dhe këtë askush nuk mund ta kontestojë”, njoftoi sot Qeveria.

“U bëjmë thirrje mësuesve, edukatorëve dhe kujdestarëve që të vënë interesat më të mira të fëmijëve para interesave të tyre personale, duke rikthyer mësimin dhe pranimin dhe kujdesin e fëmijëve në shkolla dhe kopshte. Njëkohësisht, me qëllimin më të mirë informojmë se vendimi i SASHK-ut për organizimin e grevës së përgjithshme para skadimit të afatit gjashtëmujor për harmonizimin e pagës minimale, për të cilën arsyeja është ngritja në detyrë, e jo shkelje e punëtorëve është manipulim bruto duke mashtruar grevistët. Sipas Ligjit për marrëdhënie pune dhe marrëveshjeve kolektive për arsimin fillor dhe të mesëm, si dhe për punonjësit e institucioneve publike për përkujdesje dhe edukim të fëmijëve parashkollorë, nëse organizohet grevë në periudhën e harmonizimit të pagës minimale, konsiderohet se i referohet promovimit të të drejtave të punonjësve grevistë. Prandaj, zgjidhja ligjore dhe vendimi në përputhje me kontratën kolektive përcakton pagesën vetëm të kontributeve në pagë”, thuhet në njoftim.

Qeveria thekson se sindikata, mësuesit, edukatorët dhe kujdestarët duhet të kenë besim tek institucionet, sepse si më parë do të ketë rritje të pagave në arsim dhe mbrojtje të fëmijëve, siç ka pasur në 5 vitet e fundit.

“Tani është ofruar një rritje prej 10%, e cila do të sigurohet nga buxheti suplementar. Kjo do të thotë se arsimtarët dhe edukatorët do të kenë rritje mesatare prej 2500 denarë në të ardhurat e tyre mujore. Është ofruar një metodologji me të cilën Qeveria do të sigurojë rritje të vazhdueshme të pagave dhe zgjidhje të përhershme të statusit social të të punësuarve në arsim. Më parë, përmes një dialogu partneriteti, u arrit një rritje me 21% e pagave të mësuesve dhe punonjësve në kopshte. Me këtë rritje, paga e mësuesit në arsimin fillor është rritur për mbi 3.200 denarë plus për punën e kaluar dhe tani është së paku 24.786. Rritja e arsimtarit në arsimin e mesëm është mbi 4.300 denarë plus për punën e kaluar dhe paga mesatare është 25.874. Për edukatoret në çerdhe është rritur paga për rreth 6400 denarë plus për fuqinë punëtore, ndërsa për kujdestarët është rritur për rreth 5000 denarë”, thonë autoritetet.

Në fund të deklaratës thuhet se: Qeveria e konsideron të papërgjegjshme përkundër zgjidhjes së ofruar për rritjen e pagave në arsim dhe mbrojtjen dhe edukimin e fëmijëve të vazhdojë grevën dhe të shkatërrojë procesin tashmë të krijuar arsimor në kushtet kur përballemi me krizë ekonomike, sociale dhe krizë shëndetësore. Në radhë të parë duhet të jetë interesi më i mirë i fëmijëve, sepse e drejta për arsimim e çdo fëmije është një e drejtë e garantuar me Kushtetutë. Nxënësit duhet të kthehen në shkollat ​​ku bëjnë pjesë.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена