fbpx
Na ndiqni në:

Lajme

OKB: Më shumë vdekje nga mjedisi i ndotur sesa nga Kovid-19

Botuar

  • македонски јазик

Ndotja e mjedisit shkakton më shumë vdekje në mbarë botën sesa Kovid-19, theksohet në raportin e ri të Kombeve të Bashkuara.

Raportuesi Special i OKB-së, David Boyd, raporton se të paktën nëntë milionë vdekje të parakohshme shkaktohen nga ndotja ose toksinat në mjedis. Ky numër është dy herë më i lartë se numri i vdekjeve të regjistruara në 18 muajt e parë të pandemisë Kovid-19.

Në botë nga sëmundja lidhur me mjedisin e ndotur, në planet vdes çdo njeri i gjashtë, që është 15 herë më shumë se numri i vdekjeve të dhunshme, theksohet në raport.

Ajri i ndotur kontribuon më së shumti në vdekje. Raporti vlerëson se ajri i ndotur shkakton rreth shtatë milionë vdekje në vit.

Shumica e vdekjeve nga ajri i ndotur regjistrohen kryesisht në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Atje, ai është përgjegjëse për 90 përqind të vdekjeve në popullatë.

Punëtorët të cilët janë të ekspozuar drejtpërdrejt ndaj substancave të dëmshme janë në rrezik të veçantë. Mbi 750,000 njerëz vdesin çdo vit në këtë kategori.

Në raport thuhet gjithashtu se ndikimi i mjedisit të ndotur në shëndetin e njeriut lidhet me kriza të tjera mjedisore, si ndryshimi i klimës dhe zhdukja e biodiversitetit.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена