Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 29/03/2019 | 13:08

Во февруари уништени 8.500 килограми небезбедна храна од животинско потекло

Минатиот месец, уништени се вкупно 8.507 килограми небезбедна храна од животинско потекло, од кои официјалните ветеринари со контролите уништиле 1.419 килограми, а самите оператори како небезбедни поништиле 7.088 килограми, соопшти  Агенција за храна и ветеринарство. Инспекциските служби во февруари годинава спровеле вкупно 4.997 контроли, од кои 3.537 редовни, 452 контролни и 1.008 вонредни. За констатираните недоследности со контролите издадени биле 364 решенија за нивно отстранување, изречени се 156 мерки едукација на операторите и поднесени се осум прекршочни пријави.

За извоз на храна од животинско потекло официјалните ветеринари издале 231 сертификат, а инспекторите за храна издале 338 сертификати за извоз на храна од неживотинско потекло.

Од страна на официјалните ветеринари на граничните премини, не била вратена ниту една пратка.

Напишете коментар