Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 12/02/2019 | 16:58

Во срцето на Маврово заловен уште еден рис – гласајте за предлозите за име

Македонското еколошко друштво објави дека  е заловен уште еден рис во Националниот парк Маврово.

„Рисот Б8 за кој имаме податоци уште од 2013 година, влезе во една од замките поставени близу селото Сенце, во срцето на Маврово. Овој крупен мажјак (27 килограми) е стален жител на паркот и и е сликан на вкупно 12 различни локации за време на сесиите со фотозамки. Податоците од радиотелеметрија ќе придонесат подобро да се разберат неговите потреби за исхрана и станиште, а секако и просторот со кој поседува. Со цел да му се даде име на овој мажјак, ве молиме да ја посетите фејсбук страницата на балканскиот рис (следејќи го линкот) и да гласате за еден од шестте предлози за негово име.“, соопшти МЕД.

Напишете коментар