Здравје и убавина
Зачини кои можат да помогнат во работата на вашиот мозок
Многу истражувања во последните години се фокусираа на врската меѓу исхраната и здравјето на мозокот. Одредени зачини, кои долго време се користат во традиционалната медицина и готвењето, сега се истражуваат за нивниот потенцијал да го заштитат и подобрат здравјето на мозокот. Здравствените експерти препознаваат дека овие зачини имаат антиоксидантни, антиинфламаторни и невропротективни својства кои може да придонесат за подобрена меморија, когнитивна функција и генерално здравје на мозокот. Затоа, сè повеќе се препорачува вклучување на овие зачини во секојдневната исхрана за да се поттикне здравјето на мозокот и да се намали ризикот од невродегенеративни заболувања како Алцхајмеровата болест и Паркинсоновата болест.
Ѓумбир
Ѓумбирот е познат по своите антиинфламаторни својства, што е важно за здравјето на мозокот. Инфламаторните процеси во мозокот може да доведат до невродегенеративни заболувања како Алцхајмеровата болест. Исто така, ѓумбирот содржи антиоксиданси кои помагаат во борбата против слободните радикали, спречувајќи го оксидативниот стрес. За да го вклучите во вашата исхрана, пробајте го како додаток во чај, смути, или додадете го во супи и сосови за малку пикантен вкус.
Куркума
Куркумата е моќен зачин кој содржи куркумин, компонента со силни антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Куркуминот е истражуван за неговите потенцијални ефекти врз мозокот, вклучувајќи ги и неговите невропротективни својства и потенцијалот за подобрување на меморијата. Куркумата може да се користи во различни јадења како кари, супи, и зеленчукови јадења. За подобра апсорпција на куркумин, комбинирајте го со црн пипер.
Цимет
Циметот е зачин богат со антиоксиданси и е познат по својата способност да го намали шеќерот во крвта. Шеќерот во крвта е поврзан со зголемен ризик од невродегенеративни болести. Дополнително, некои студии укажуваат на тоа дека циметот може да помогне во намалување на акумулацијата на бета-амилоидни плочи, кои се поврзани со Алцхајмеровата болест. Циметот може да се користи за дополнување на печива, житарки, и кафе или чај.
Бибер
Црниот пипер содржи пиперин, кој не само што ја зголемува апсорпцијата на други хранливи материи, како куркумин, туку има и сопствени антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Пиперинот може да помогне во подобрување на когнитивната функција и да обезбеди заштита од оштетување на мозочните клетки. Биберот е лесно да се додаде во секојдневните јадења – користете го за зачинување на салати, месо, и сосови.
Овие зачини можат да бидат дел од избалансирана исхрана и да придонесат за подобро здравје на мозокот. Со редовно вклучување на овие зачини, може да ги искористите нивните потенцијални здравствени придобивки за долгорочна благосостојба.
-
Гостиварпред 3 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Денеска е Летник
-
Македонијапред 2 месеци
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 3 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гости: Живка Ѓурчиновска и Г‘зиме Фејзи | ЖЕНИТЕ ОД РУРАЛНИ СРЕДИНИ
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Македонијапред 3 месеци
Најнова одлука: Од утре промената на возачките, сообраќајните и патните листови ќе бидат без надоместок
-
Гостиварпред 2 месеци
Гостиварско архиерејско намесништво: Распоред на дежурни свештеници за Задушница