fbpx
Поврзи се со нас

Гостивар

Заштита од коронавирус – Препораки за здрави училишта

Објавено

на

Следењето на основните принципи може да помогне во одржувањето на безбедноста на учениците, наставниците и вработените во училиште и да помогне во запирање на ширењето на COVID-19. Институтот за јавно здравје ги дава следните препораки за здрави училишта:

 • Болни ученици, наставници и друг персонал не треба да доаѓаат на училиште.
 • Училиштата треба да спроведуваат редовно миење на рацете со безбедна вода и сапун, алкохол / средство за дезинфекција на рацете или раствор на хлор и минимум, дневна дезинфекција и чистење на училишните површини.
 • Училиштата треба да обезбедат вода, санитација и уреди за управување со отпад и да ги следат процедурите за чистење и деконтаминација на животната средина.
 • Училиштата треба да промовираат социјално дистанцирање (термин што се применува на одредени активности што се преземаат за да се забави ширењето на многу заразна болест, вклучително и ограничување на големи групи луѓе кои се здружуваат).

Обезбедете безбедно работење во училиште

Ажурирајте ги или развијте училишни планови за итни случаи и вонредни состојби. Работете со службени лица за да се гарантира дека училиштата не се користат како засолништа, единици за третман, итн. Размислете за откажување на настани / состаноци во заедницата што обично се случуваат во училишните простории, засновани на ризик.

Зајакнување на честото миење раце и санитација и набавка на потребните материјали. Подгответе и одржувајте објекти за миење на рацете со вода и сапун, и ако е можно, ставете марамчиња за чистење на рацете врз основа на алкохол (средства за дезинфекција на рацете) во секоја училница, на влезовите и излезите, и во близина на трпезариите и тоалетите.

Исчистете ги и дезинфицирајте ги училишните згради, училниците и особено водата и санитарните јазли барем еднаш на ден, особено површините што ги допираат многу луѓе (огради, маси за ручек, спортска опрема, рачки на вратите и прозорците, играчки, помагала за учење итн.)

Спроведување на практики за социјално дистанцирање што може да вклучува:

 • Одржување дистанца при почеток и крај на училишниот ден.
 • Откажување собири, спортски игри и други настани што создаваат преполни услови.
 • Кога е можно, создадете простор за детските работни маси да бидат оддалечени најмалку еден метар.
 • Научете и моделирајте создавање простор и избегнувајте непотребно допирање.

Воспоставете процедури доколку децата или вработените не се чуствуваат добро

Планирајте однапред со локалните здравствени власти, училишниот здравствен персонал и ажурирајте ги списоците за контакти во итни случаи. Обезбедете постапка за одделување на болни деца и персонал од оние кои се добро – без создавање стигма – и процес за информирање на родителите / старателите и консултации со давателите на здравствени услуги / здравствените власти каде што е можно. Учениците / персоналот можеби ќе треба да бидат упатени директно во здравствена установа, во зависност од ситуацијата / контекстот или да бидат испратени дома. Споделете ги постапките со вработените, родителите и учениците пред време.

Прилагодете ги училишните политики каде што е соодветно

Развијте флексибилна политика за присуство и боледувања што ги охрабруваат децата и вработените да останат дома кога се болни или кога се грижат за болни членови на семејството. Обесхрабувајте ја употребата на награди и стимулации за совршено присуство. Идентификувајте ги критичните функции и позиции на работното место и планирајте алтернативно покритие од страна на персонал унакрсно обучен. Планирајте за можни академски промени во календарот, особено во врска со паузите и испитите.

Следете го посетувањето на училиште

Спроведете системи за следење на отсуства од училишта за следење на отсуството на ученици и вработени и споредување со вообичаените модели на отсуства во училиштето. Алармирајте ги локалните здравствени власти за големо зголемување на отсуството на деца и вработени поради респираторни заболувања.

ЧЕК-ЛИСТА ЗА УЧИЛИШНИ АДМИНИСТРАТОРИ, НАСТАВНИЦИ И ПЕРСОНАЛ 
 1. Промовирајте и демонстрирајте редовно миење на рацете и позитивно однесување во хигиената и следете го нивното внесување. Обезбедете соодветни, чисти и одделни тоалети за девојчиња и момчиња

 

 • Осигурете се да има сапун и безбедна вода во објектите за миење раце соодветни на возраста

 

 • Поттикнете често и темелно миење (најмалку 20 секунди)

 

 • Ставете средства за дезинфекција на рацете во тоалети, училници, сали и во близина на излези каде што е можно

 

 • Обезбедете соодветни, чисти и одделни тоалети или тоалети за девојчиња и момчиња

 

 1. Исчистете ги и дезинфицирајте ги училишните згради, училниците и особено објектите за вода и санитарните јазли барем еднаш дневно, особено површините што ги допираат многу луѓе (огради, маси за ручек, спортска опрема, рачки на вратите и прозорците, играчки, помагала за учење и учење) итн.)

 

 • Користете натриум хипохлорит на 0,5% (еквивалентно 5000 ppm) за дезинфекција на површини и 70% етил алкохол за дезинфекција на мали предмети и обезбедете соодветна опрема за хигиеничарите

 

 1. Зголемете го протокот на воздух и вентилацијата каде што дозволува климата (отворете ги прозорците, користете клима каде што е достапно, итн.)

 

 1. Објавувајте знаци кои поттикнуваат добра практика на хигиена на рацете и респираторните органи

 

 1. Осигурете се дека ѓубрето се отстранува секој ден и се отстранува безбедно

Извор: Институт за јавно здравје

1 Коментар

1 Коментар

 1. spiralweb

  29/09/2020 во 11:56

  So dva zbora kazano. Sanitarna Diktatura

Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

АНКЕТА:

ДАЛИ БИ СЕ ВАКЦИНИРАЛЕ ПРОТИВ COVID-19?

Гостиварпред 4 недели

Обновени се податоците: Проверете дали сте добитник на финансиска помош од 6.000 денари

Гостиварпред 4 недели

Надминат проблемот на „купувај домашно“ приговори може да поднесуваат и граѓаните на Општина Гостивар

Гостиварпред 3 недели

Поставена спомен плоча во чест на полицаецот Ѓурчиновски кој загина во несреќа на патот Гостивар-Тетово

Македонијапред 4 недели

Во тек е исплата на финансиска помош од 100 евра, приговорите се разгледуваат

Гостиварпред 4 недели

На „купувам домашно“ нема опција за приговор за граѓани на Гостивар

Гостиварпред 5 дена

Детали од банкомат кражбата во Гостивар: Го исклучиле алармот, користеле хебли и брусилици…

Гостиварпред 3 недели

Проституцијата цвета, во Гостивар над 270 девојки и жени даваат сексуални услуги

Гостиварпред 1 недела

Инфектологот Наумоски од Гостивар за личната борба со ковид: Болеста ја погодува психата, поддршката од блиските и околината е најважна

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!