Здравје и убавина
Благо колпите – старински рецепт и традиција кои гостиварци не ги забораваат
Во поголемиот дел од Гостивар и низ околните села, традиционално низ годините многу често се правело и ден денес се прави благо колпите со јаболка. Тоа се јадело како десерт, но може и како појадок. Благото колпите, или тегната пита се прави со домашни сукани или готови кори, се полни со ореви, јаболка и шеќер.
Потребни состојки:
-500гр готови кори
-50мл масло
-300гр мелени ореви
-5 рендани јаболка
-200гр шеќер
Една кора се става на маса и се попрскува со масло. Над неа се става уште една кора, врз неа се става филот од ореви, јаболка и шеќер. Двете кори се виткаат како ролна. Постапката се повторува исто со сите кори. Се пече во загреарна рерна на 180 степени. Откако ќе се испече, се попрскува со вода и се покрива со крпа.
-
Гостиварпред 3 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Денеска е Летник
-
Македонијапред 2 месеци
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: д-р Агим Јакупи | НАТАЛИТЕТ И ЖЕНСКО ЗДРАВЈЕ
-
Гостиварпред 3 месеци
Баба Нада со 90 години е најстар жител на Зубовце, денес пречека добри гости во домот
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Видео емисиипред 2 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гости: Живка Ѓурчиновска и Г‘зиме Фејзи | ЖЕНИТЕ ОД РУРАЛНИ СРЕДИНИ