Рецепти
Се подготвува дур да трепнеш – Печен компир на еден поинаков начин
Пржен, печен, варен. Компирот е често дел од кујната во нашето поднебје. Овојпат ви предлагаме рецепт за компир кој се прави едноставно, брзо и лесно, но дава сосема поинаков шмек на овој омилен зеленчук.
Потребни состојки:
– 6 компири следна големина
– 2-3 чешниња лук
– 2 лажици маслиново масло
– 30гр путер
– морска сол
– црн пипер
Откако убаво ќе го измиете компирот, нема потреба да се лупи особено ако е млад компир. Ставете го на даска за сечење и исечкајте го на тенки кругови, но не одете до крај, запрете со сечење 2-3 милиметри пред крајот, така што компирот да ја задржи својата целина. Лукот исечкајте го ситно и ставете го во празнините на засечениот компир. Потоа во празнините додадете путер, морска сол и црн пипер во вкус. Наредете ги компирите во тавче и ставете врз нив маслиново масло. Печете 40 минути на 220 степени, во загреана рерна. Овој компир може да го послужите со месо или како грицки со пиво.
-
Гостиварпред 3 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Денеска е Летник
-
Македонијапред 2 месеци
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: д-р Агим Јакупи | НАТАЛИТЕТ И ЖЕНСКО ЗДРАВЈЕ
-
Гостиварпред 3 месеци
Баба Нада со 90 години е најстар жител на Зубовце, денес пречека добри гости во домот
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Видео емисиипред 2 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гости: Живка Ѓурчиновска и Г‘зиме Фејзи | ЖЕНИТЕ ОД РУРАЛНИ СРЕДИНИ