Рецепти
Чувар на срцето полн со витамини – Каде има квалитетен костен во гостиварско?
Моќните плодови на питомите костени се природен извор на енергија и здравје, посебно во студените зимски денови. Од костените „извира“ витаминот Ц, што е еднакво концентриран колку и во лимоните, само што костените се попријатни за јадење. Во Гостивар најквалитетни костени има во регионот на селата Печково и во Речане. Костените од тој крај се барани на пазарот, не само во Гостивар, туку и пошироко. За да се нарече квалитетен, еден костен треба да ги исполува двата главни услови: да биде благ и крупен.
Зошто треба да јадеме костени?
Костенот има ниско ниво на калории и масти, а е богат со минерали, витамини и фитонутриенти (чудотворен антиоксиданс). Со самото тоа што костените се богати со витаминот Ц, ги прави одличен избор за закрепнување на имунитетот.
Калциумот и фосфорот во костените помагаат за закрепнување на нервниот систем, ги зајакнуваат коските и ја подобруваат работата на срцето. Костените содржат и високо ниво на протеин, големо количество на манган и калиум.
Кој е најдобриот начин за подготвување на костени?
Пред да почнеме со подготовка, секако треба да знаеме да ги класираме односно да знаеме да одбереме тазе костени. Доколку костенот е мек и гнил, неговата лушпа не е цврста, тогаш сигурно е стар. Младиот костен е карактеристичен по својата светло кафеава боја и тврда структура.
На костените им треба подолго време да се варат, за да омекнат. Освен варените, исто така се убави и печените костени. Сеедно, како е подготвен костенот не ги губи своите хранливи материи.
-
Гостиварпред 4 недели
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 5 дена
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 2 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 2 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 2 дена
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 3 месеци
БРАВО! Руфија Идризовска од Гостивар со просек 10,00 најдобар студент на ПМФ и Институтот за хемија
-
Гостиварпред 3 месеци
Во среда прва проба за бадниковата поворка во Гостивар – Пријавете ги дечињата
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: Благица Димитровска | ПРОБЛЕМИТЕ И МАКИТЕ НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ