Поврзи се со нас

Вести

Цените на нафтата на светските берзи паднаа за околу 4%

Објавено

на

Вредноста на барелот на лондонскиот пазар утринава изнесува 109 долари, што е пад од 3,55 отсто. Истовремено, на американскиот пазар барелот се тргува по речиси четири отсто пониска цена, односно 105 долари.

Во петокот овие деривати се тргуваа по цена од 110, односно 107 долари, а цената продолжи да паѓа. На почетокот на минатата недела цените на барелите беа на рекордно ниво и се искачија на 130 долари, што беше нивна највисока вредност од 2008 година.

Цените на нафтата во Македонија зависат од движењето на цените на светскиот пазар, РКЕ донесе одлука дека цените ќе се корегираат на дневно ниво, па овој пад, кој, сепак е недоволен, е добра вест и за домашниот пазар.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Çmimet e naftës në bursat botërore ranë me rreth 4%

Објавено

на

Vlera e fuçisë në tregun e Londrës mëngjesin e sotëm është 109 dollarë, që është një rënie prej 3.55 përqind. Në të njëjtën kohë, në tregun amerikan një fuçi tregtohet me çmim gati katër për qind më të ulët, pra 105 dollarë.

Të premten këto derivate u tregtuan me çmimin 110, gjegjësisht 107 dollarë dhe çmimi vazhdoi të bjerë. Në fillim të javës së kaluar, çmimi i një fuçie ishte në nivel rekord dhe u ngjit në 130 dollarë, që ishte vlera më e lartë e tyre që nga viti 2008.

Çmimet e naftës në Maqedoni varen nga lëvizja e çmimeve në tregun botëror, RKE vendosi që çmimet të korrigjohen në baza ditore, kështu që kjo rënie, e cila ende është e pamjaftueshme, është lajm i mirë për tregun vendas.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена