Поврзи се со нас

Вести Гостивар

ФОТО НА ДЕНОТ: Убавецот на НП Маврово

Фото замка камерите поставени низ НП Маврово успеаа да ја „уловат“ можеби најдобрата фотограгифија на Балканскиот рис од нивното поставување во паркот.

Се она што може да се најде и прочита во учебниците за Балканскиот рис, може да го видите токму на оваа фотографија: „Балканскиот рис е подвид на евроазискиот рис од видот на рисови.  Градбата на телото карактеристична за фамилијата на мачките. Труп со „квадратен“ облик, долги нозе и кус опаш, на врвот темен. Главата релативно крупна и со тркалезна форма. Ушите долги, со „перчин„ од влакна на врвовите. Бојата на крзното во основа жолто – кафеава со дамки, кои понекогаш можат да отсуствуваат. Од вентралната страна речиси бела. Крзното е иградено од густо, кратко, фино и меко влакно. Рисот се смета за најголема мачка на континентот. Балканскиот рис го има само во Македонија, се проценува дека има околу 35 единки останато“.

Македонскиот национален симбол, богатството на Националниот парк Маврово и нашето природно наследство, Балканскиот рис:

Фотографиите се сопственост на НП Маврово и Македонското еколошко друштво (МЕД).

Advertisement
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно