Здравје и убавина
Костени – омилените есенски плодови многу корисни и за здравјето
Костените се вистински симбол на есента, а освен што се исклучително вкусни, одлични се и за здравјето на луѓето бидејќи содржат вредни хранливи материи. Важно е да се напомене дека постојат два вида на костени – питоми костени чиј плод се јаде и див костен, кој служи како украс и чии цветови се лековити. Плодот на дивиот костен не се јаде.
Костените се богати со витамин Ц и содржат малку маснотии. Може да се јадат како вкусна закуска, а од варени костени се прави пире, што е совршен додаток на многу јадења и колачи.
Костените сега ни се достапни па искористете ја нивната сезона додека трае и задолжително вклучете ги во вашето мени. Подолу откриваме зошто костените се одлични за здравјето на луѓето.
Тие се богати со витамин Ц
И покрај тоа што се мали по големина, костените содржат голем број на хранливи материи, меѓу кои се издвојуваат антиоксидансите. Тие се одличен извор на витамин Ц, но и други хранливи материи како што се витаминот К, Б5 и Б3 и фосфор и магнезиум. Во споредба со другите јаткасти плодови, костените содржат помалку калории бидејќи имаат помала содржина на масти, па затоа се добар избор за сите оние кои се борат со вишокот килограми.
Добри се и за здравјето на срцето
Бидејќи се богати со антиоксиданси и минерали како што се магнезиум и калиум, костените можат да го намалат и ризикот од разни кардиоваскуларни болести и мозочен удар. Тие се добар извор на вредни хранливи материи кои позитивно влијаат врз здравјето на срцето.
Iмаат корисен ефект врз варењето на храната
Костенот може позитивно да влијае и на дигестивниот систем. Имено, овие вкусни јаткасти плодови се добар извор на влакна за кои е познато дека се важни за работата на варењето. Покрај тоа, тие ја стимулираат работата на здравите бактерии кои се наоѓаат во нашите црева. Костените не содржат глутен, па затоа се одличен избор за луѓето кои избегнуваат глутен.
Го контролираат нивото на шеќер во крвта
Костени кои содржат влакна, исто така, имаат добар ефект врз нивото на шеќер во крвта. Со конзумирање на храна која содржи висок процент на влакна, нашето тело побавно го апсорбира скробот, па нема нагли скокови на шеќерот во крвта. Освен тоа, костените имаат и низок гликемиски индекс што значи дека нема да предизвикаат големи промени во нивото на шеќер во крвта кога ги јадеме.
Како да ги подготвите?
Костените може да се јадат и сирови, но треба да се има предвид дека содржат танинска киселина, што значи дека можат да предизвикаат иритација на цревата или мачнина. Луѓето со проблеми со бубрезите или црниот дроб треба да бидат внимателни. Во овој случај, костените најдобро е да се јадат печени или варени.
-
Гостиварпред 3 месеци
Распоред на свештеници за Задушница во Гостивар
-
Што, како, каде?!пред 2 месеци
Во Гостивар отворен нов салон за убавина „Beauty Room Stella“ – Жените го заслужуваат најдоброто!
-
ФОТО ВЕСТпред 3 месеци
ФОТО ВЕСТ: Гостиварските советници ги обоија дланките како симболична поддршка за лицата со ретки болести
-
Македонијапред 2 недели
9 мај – Ден на победата над фашизмот
-
Македонијапред 1 месец
Православен празник Цветници, предвесник на Велигден
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Вештините на мечувањето во Гостивар – На тренинг со клубот „Витез“
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Осмомартовско интервју со д-р Елеонора Спасовска, специјалист радиолог
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Лазарова сабота во спомен на чудесното воскресение на Лазар извршено до Исус Христос