Поврзи се со нас

Гостивар

МОН го објави конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта – Во Гостивар отворени 1938 места

Министерството за образование и наука го објави конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта за учебната 2020/2021 година. Пријавувањето и запишувањето на учениците се врши во еден уписен рок со три пријавувања, две пријавувања во месец јуни и едно пријавување во месец јули.

Во Гостивар предвидено да се запишат 1938 ученици во средните училишта, а во Маврово и Ростуше 102 ученици.

Подолу може да ги погледнете конкурсите по училишта и паралелки:

СРЕДНО ОПШТИНСКО УЧИЛИШТЕ „ГОСТИВАР“
Во прва година ќе се запишат 476 ученици во 14 паралелки (68 ученици во 2 паралелки со настава на македонски јазик, 306 ученици во 9 паралелки со настава на албански јазик и 102 ученици во 3 паралелки со настава на турски јазик) според наставните планови и програми за:
Гимназиско образование – 476 ученици, 14 паралелки, 60 минимум поени
мак 68 уч. 2 пар. , алб 306 уч. 9 пар. , тур 102 уч. 3 пар.

СРЕДНО ОПШТИНСКО МЕДИЦИНСКО УЧИЛИШТЕ „ГОСТИВАР“
Во прва година ќе се запишат 272 ученици во 8 паралелки (68 ученици во 2 паралелки со настава на македонски јазик, 136 ученици во 4 паралелки со настава на албански јазик и 68 ученици во 2 паралелки со настава на турски јазик) според наставните планови и програми за:
Здравствена струка – 272 ученици, 8 паралелки 8
– медицинска сестра мак 68 уч. 2 пар. 4 г.тр. 70 минимум поени
– медицинска сестра алб 102 уч. 3 пар. 4 г.тр. 70 минимум поени
– медицинска сестра тур 68 уч. 2 пар. 4 г.тр. 70 минимум поени
– забен техничар алб 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 70 минимум поени 20.

СРЕДНО ОПШТИНСКО ТЕХНИЧКО УЧИЛИШТЕ „ГОСТИВАР“
Во прва година ќе се запишат 748 ученици во 22 паралелки (272 ученици во 8 паралелки со настава на македонски јазик, 340 ученици во 10 паралелки со настава на албански јазик и 136 ученици во 4 паралелки со настава на турски јазик) според наставните планови и програми за:
Машинска струка – 170 ученици, 5 паралелки
– машински техничар мак 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 45 минимум поени
– машински техничар алб 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 45 минимум поени
– автомеханичар алб 34 уч. 1 пар. 3 г.тр. 30 минимум поени
– заварувач мак 34 уч. 1 пар. 3 г.тр. 30 минимум поени
– заварувач алб 34 уч. 1 пар. 3 г.тр. 30 минимум поени
Електротехничка струка – 374 ученици, 11 паралелки
– електротехничар – енергетичар мак 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 45 минимум поени
– електротехничар – енергетичар алб 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 45 минимум поени
– електротехничар – енергетичар тур 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 45 минимум поени
– електротехничар за компјутерска техника и автоматика мак 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 55 минимум поени
– електротехничар за компјутерска техника и автоматика алб 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 55 минимум поени
– електротехничар за компјутерска техника и автоматика тур 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 55 минимум поени
– електротехничар за електроника и телекомуникации мак 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 50 минимум поени
– електротехничар за електроника и телекомуникации алб 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 50 минимум поени
– електротехничар за електроника и телекомуникации тур 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 50 минимум поени
– електромехничар за компјутерска техника и автоматика мак 34 уч. 1 пар. 3 г.тр. 30 минимум поени
– електричар – електромонтер на електроенергетски мрежи алб 34 уч. 1 пар. 3 г.тр. 30 минимум поени Хемиско-технолошка струка – 34 ученици, 1 паралелка
– хемиски лабораториски техничар / прехранбен техничар алб 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 45 минимум поени Градежно – геодетска струка – 68 ученици, 2 паралелки
– архитектонски техничар мак 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 45 минимум поени
– архитектонски техничар алб 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 45 минимум поени
Лични услуги – 102 ученици, 3 паралелки
– техничар за козметичка нега и убавина мак 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 45 минимум поени
– техничар за козметичка нега и убавина алб 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 45 минимум поени
– техничар за козметичка нега и убавина тур 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 45 минимум поени 9 21.

СРЕДНО ОПШТИНСКО ЕКОНОМСКО УЧИЛИШТЕ „ГОСТИВАР“
Во прва година ќе се запишат 442 ученици во 13 паралелки (170 ученици во 5 паралелки со настава на македонски јазик, 238 ученици во 7 паралелки со настава на албански јазик и 34 ученици во 1 паралелка со настава на турски јазик) според наставните планови и програми за:
Економско – правна и трговска струка – 442 ученици, 13 паралелки
– економски техничар мак 68 уч. 2 пар. 4 г.тр. 60 минимум поени
– економски техничар алб 102 уч. 3 пар. 4 г.тр. 60 минимум поени
– економски техничар тур 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 60 минимум поени
– правен техничар мак 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 60 минимум поени
– правен техничар алб 68 уч. 2 пар. 4 г.тр. 60 минимум поени
– бизнис администратор мак 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 60 минимум поени
– бизнис администратор алб 34 уч. 1 пар. 4 г.тр. 60 минимум поени
– продавач – референт за продажни услуги мак 34 уч. 1 пар. 3 г.тр. 30 минимум поени
– продавач – референт за продажни услуги алб 34 уч. 1 пар. 3 г.тр. 30 минимум поени.

СРЕДНО ОПШТИНСКО УЧИЛИШТЕ „МАВРОВО – РОСТУШЕ“
Во прва година ќе се запишат 102 ученици во 3 паралелки со настава на македонски јазик според наставните планови и програми за:
Гимназиско образование – 102 ученици, 3 паралелки, 60 минимум поени

Сподели:
Advertisement
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

АНКЕТА

Дали сте задоволни од понудените мерки на Владата, за справување со економската криза?

Резултати од анкетата

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!