Поврзи се со нас

Вести

Пратениците ќе се изјаснат дали имаат доверба во Владата

Објавено

на

За денеска во 11 часот е најавен почетокот на собраниската седница на која најдоцна пред полноќ треба да се гласа за доверба или недоверба на Владата на премиерот Зоран Заев. И покрај најавите за мнозинство за гласање недоверба на Владата на Заев, неизвесно е како ќе помине гласањето. Иницијативата за гласање доверба на Владата со 61 потпис ја поднесоа опозициските ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, Алијанса за Албанците и Алтернатива, Левица и Беса, која беше во коалиција со СДСМ. По реакција на пратеникот Скендер Реџепи Зејд од Алтернатива, својот потпис вчера од иницијативата ги повлече претседателот на Левица Димитар Апасиев, но и 16 пратеници од ВМРО-ДПМНЕ.

За Собранието да ја изгласа одлуката за недоверба на Владата потребно е мнозинство гласови од вкупниот број пратеници. Ако биде изгласана недоверба, Владата е должна да поднесе оставка, предвидува Уставот. Но, останува да ја извршува функцијата се до изборот на нова Влада.

На седницата, како што е предвидено во Деловникот за работа на Собранието, по поставеното прашање за доверба на Владата се води претрес. Право да го образложи прашањето за доверба на Владата има еден од пратениците кои го поставиле прашањето во траење од најмногу 30 минути. Редоследот на пратениците по пратенички групи и пратеници кои не се организирани во пратеничка група, а кои ќе учествуваат во претресот се определува во договор на претседателот на Собранието со координаторите на пратеничките групи пред почетокот на седницата. Пратеникот во текот на претресот може да говори повеќе пати во траење од вкупно 15 минути, а координатор на пратеничка група вкупно 20 минути.

Ако на Владата и е изгласана недоверба, претседателот на Владата до Собранието поднесува оставка во рок од 24 часа од изгласувањето на недовербата, се вeли во член 218 од Деловникот. За изгласаната недоверба на Владата и за поднесената оставка, претседателот на Собранието веднаш го известува претседателот на Републиката.

Претседателот на Собранието Талат Џафери вчера не излезе со свој став или толкување во врска со повлекувањето на 17 потписи од Иницијативата, како и дали тоа ќе се одрази на собраниската седница. Претходно во телевизиско интервју тој потенцира дека процедурите се јасни.

-Има седница закажана во четврток. Седницата мора да има епилог. Епилогот може да биде, се гласа недоверба – паѓа Владата, не се гласа недоверба – не паѓа Владата. После тоа наредните 90 дена не може да има повторно гласање за недоверба. Затоа е даден рок од 90 дена, рече Џафери.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Македонијапред 5 часа

Почнува намалувањето на роаминг цените за дата податоци со земјите од ЕУ

Македонијапред 8 часа

ЦУК: Во последното деноноќие имало 39 пожари, од кои активни се шест

Македонијапред 10 часа

Од утре започнува исплатата на средства за субвенциониран студентски оброк

Вестипред 12 часа

Про-руската партија СМЕР ССД победи на парламентарните избори во Словачка

Рецептипред 1 ден

Слатко задоволство на многу генерации: Рецепт за лесна подготовка на туфахија

Гостиварпред 1 ден

Советничките Ќироска и Нешковска гости во „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ на Gostivarpress.mk

Занимливостипред 1 ден

На денешен ден..

Македонијапред 2 дена

МОН: Наменските платежни картички за субвенциониран студентски оброк може да се подигнуваат и во сабота

Гостиварпред 2 дена

УЖ на ВМРО-ДПМНЕ Гостивар со активност по повод Светскиот ден на срцето

Гостиварпред 2 недели

Храбра во борбата со рак, Рената од Гостивар споделува за голготата, болката, сомнежите, надежта…

Гостиварпред 3 недели

Несреќа во Гостивар: Со „бмв“ удрил во пешак, па во ограда и куќа

Гостиварпред 4 недели

Во Гостивар отворена работилница за бесплатна поправка на стари предмети-Помалку отпад, развој на занаетчиството

Гостиварпред 3 недели

Маврови Анови: Со црева краделе гориво од службени возила

Гостиварпред 3 недели

На гостиварска патарина уапсени машко и женско лице за киднапирање

Гостиварпред 1 недела

Пријави за четири физички и едно правно лице за легализација на дивоградба во Општина Маврово и Ростуше

Гостиварпред 3 недели

Пукна над гостиварска Горна Бањица-Старт на градежните работи на Коридорот 8

Гостиварпред 1 недела

Страотен случај во Гостивар: Мајка го оставила седуммесечното бебе само во куќа речиси дехидрирано

Гостиварпред 4 недели

Убава можност за музичко уживање во Гостивар: Концерт на Влатко Стефановски Трио, влезот е бесплатен

Гостиварпред 3 недели

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 4 недели

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 2 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Гостиварпред 2 месеци

Гостивар домаќин на атрактивна Меѓународна изложба на кучиња со учесници од 25 земји

ФОТО ВЕСТпред 2 месеци

ФОТО ВЕСТ | Августовска вечер низ Гостивар

Гостиварпред 2 месеци

Во Ниќифорово достоинствено и гордо одбележан 1 век од раѓањето на великанот Чеде Филиповски-Даме

Гостиварпред 2 месеци

Коњаницата „Бигорски Манастир–Патот на црешовото топче“ продефилира во Гостивар, најмладиот учесник е Никола од Тумчевиште

Гостиварпред 3 месеци

Завршна изложба на делата од ликовната колонија „Гостивар 2023“

Гостиварпред 3 месеци

Јунски пазарен ден во Гостивар со полни тезги, еве ги цените

Огласи за вработување:

Промотивно видео

АНКЕТА:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Deputetët do të deklarohen a kanë besim në Qeverinë

Објавено

на

Për sot në ora 11 është lajmëruar fillimi i seancës së kuvendit në të cikën më së voni para mesnate duhet të votohet për besim ose mosbesim të Qeverisë të kryeministrit Zoran Zaev. Edhe përskaj njoftimeve për shumicë për votim të mosbesimit të Qeverisë së Zaevit, është e pasigurtë si do të kalojë votimi. Iniciativën për votim të besimit të Qeverisë me 61 votë e parashtruan partitë opozitare VMRO-DPMNE dhe koalicioni, Aleanca për shqiptarët dhe Alternativa, Levica (e Majta) dhe Besa, që ishte në koalicion me LSDM. Pas reagimit të deputetit Skënder Rexhepi Zejd nga Alternativa, nënshkrimin e vet dje nga iniciativa i tërhoqi kryetari i Levicës Dimitar Apasiev, por edhe 16 deputetë nga VMRO-DPMNE.

Për Kuvendin ta sjellë vendimin për mosbesim të Qeverisë është e nevojshme shumicë votash ng numri i përgjithshëm i deputetëve. Nëse votohet mosbesim, Qeveria është e obliguar të jep dorëheqje, parashikon Kushtetuta. Por, mbetet ta kryej funksionin deri në zgjedhjen e Qeverisë së re.

Në seancën, siç është e parashikuar në Rregulloren për punë të Kuvendit, pas pyetjes së parashtruar për besim të Qeverisë kryhet inspektim. Të drejtë ta arsyetojë pyetjen për besim të Qeverisë ka njërk nga deputetët të cilët e kanë parashtruar pyeyjej në kohëzgjatje prej më së shumti 30 minuta. Rradhitja e deputetëve sipas grupeve të deputetëve dhe deputetë të cilët nuk janë të organizuar në grup deputetësh, e të cilët do të marrin pjesë në hetimin caktohet në marrëveshje të kryetarit të Kuvendit me koordinatorët e grupeve të deputetëve para fillimit të seancës. Deputeti gjatë hetimit mund të flas më shumë herë në kohëzgjatje prej gjithësej 15 minuta, kurse koordinatori i grupit të deputetëve gjithësej 20 minuta.

Nëse Qeverisë i është votuar mosbesim, kryetari i Qeverisë deri te Kuvendi parashtron dorëheqje në afat prej 24 orësh nga votimi i mosbesimit, thuhet në nenin 218 nga Rregullorja. Për votimin e mosbesimit të Qeverisë dhe për dorëheqjen e parashtruar, kryetari i Kuvendit menjëherë e njofton kryetarin e Republikës.

Kryetari i Kuvendit Talat Xhaferi dhe nuk doli me qëndrim të vetin ose konstatim në lidhje me tërheqjen e 17 nënshkrimeve nga Iniciativa, si dhe a do të ndikojë në seancën e kuvendit. Paraprakisht në intervistë televizive ai potencoi se procedurat janë të qarta.

-Ka seancë të caktuar për të enjten. Seanca duhet të ketë epilog. Epilogu mund të jetë, votohet mosbesimi- bie Qeveria, nuk votohet mosbesim- nuk bie Qeveria. Pas asaj 90 ditët e ardhshme nuk mund të ketë përsëri vitin për mosbesim. Për atë është i dhënë afat prej 90 ditëve, tha Xhaferi.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена