Na ndiqni në:

Maqedoni

Çmimi i rrymës elektrike do të varet nga bursa derisa të sigurojmë më shumë prodhim vetanak, thotë Angjushev

Botuar

  • македонски јазик

Nuk ka rrugë tjetër për të siguruar rrymë më të lirë për momentin përveç me çmimin e tregut në bursë, për shkak të luhatjes së madhe të çmimeve, tha kryetari i Shoqatës së Energjisë së Maqedonisë, Koço Angjushev.

“Askush nuk guxon të japë një çmim fiks për një periudhë më të gjatë dhe një situatë e tillë do të vazhdojë edhe për një kohë, derisa praktikisht të krijohet një situatë në të cilën do të mund të ofrohet energji elektrike nga prodhimi vetanak. Vetëm prodhuesit mund të japin një çmim fiks të garantuar në një periudhë të caktuar, gjithçka tjetër është problematike”, tha presidenti i MEA.

“Ekonomia maqedonase konsumon 400 megavat energji elektrike. Nëse dikush dëshiron të sigurojë një çmim vjetor ose të ketë kontrata vjetore për një vit me çmime fikse, e vetmja mundësi për ta bërë këtë është përmes bursës, por për të punuar përmes bursës është e nevojshme të blini energji elektrike një vit përpara. Duhet të jemi të vetëdijshëm se që ekonomia maqedonase të mund të garantojë çmimin ose ta huazojë me çmim fiks paraprakisht, sot duhet një shumë fikse prej rreth një miliard euro. Por nuk ka asnjë ent që mund ta sigurojë këtë. Kjo është arsyeja pse të gjithë ofrojnë çmime HUPEX dhe ofrojnë energji elektrike që lidhet me pagesat, e cila zbret tek furnizuesit e ndërmjetësve. Ndërkohë, industria ka problem që nuk mund të formojë çmimet e produkteve të saj, pasi kur ka një çmim të ndryshueshëm të njërit prej komponentëve që përfshihen në çmimin e kostos së produktit në baza ditore, nuk mund të formoni çmim stabil i produktit”, tha Angjushev.

Në këtë moment, në kushtet e rritjes dhe luhatjes ditore të çmimit të energjisë elektrike në bursë, janë më të prekura kompanitë që kanë një peshë të konsiderueshme në çmimin e produktit, si për shembull në metalurgji ku energjia elektrike merr pjesë me rreth 40 deri në 50 % ose në industrinë metalike ku pesha është rreth 15%, por edhe aktivitete të tjera të rëndësishme që kanë peshë serioze në ekonominë vendase dhe në krijimin e PBB-së.

Сподели ја веста:

ИСТРАЖУВАЧКА АНКЕТА:

Дали користите PayPal?

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена