fbpx
Na ndiqni në:

Gostivari

INTERVISTË me dr. Ratko Naumoski, udhëheqës i repartit infektiv në Gostivar

Botuar

  • македонски јазик

“Situata me kovidin është serioze, të gjitha shanset janë që Gostivari tashmë është në një valë të re”

Rajoni i Gostivarit është ndër të parët për nga numri i të sapo infektuarve me koronavirus. Deri në 43 raste të reja u konfirmuan sot. Numri i pacientëve që kanë nevojë për shtrim në spital është rritur gjithashtu ndjeshëm. Reparti infektiv në spitalin e Gostivarit ka edhe disa shtretër falas. Ne biseduam me shefin e departamentit, Dr. Ratko Naumoski, për situatën e re në Gostivar, grupimet, burimet më të zakonshme të infeksionit, rreziqet dhe më shumë.

Së pari, na tregoni për gjendjen aktuale të departamentit infektiv në Gostivar. Sa pacientë me kovid trajtohen dhe cila është gjendja e tyre? 

Dr. Naumoski: Momentalisht kemi 21 pacientë në repartin infektiv. Katër prej tyre marrin mbështetje oksigjeni, dy janë në gjendje më të rëndë dhe janë pacientë me sëmundje të tjera shoqëruese. Për pacientët e tjerë mund të themi se ata janë në një gjendje relativisht të qëndrueshme. Numri i të infektuarve po rritet, dyzet persona kanë kërkuar ndihmë në baza ambulatore në dy ditët e fundit. Shtë karakteristike që shumica e pacientëve tani janë pacientë më të rinj, kështu që kufiri i moshës ulet. Rreth 35 vjet e lart.

Deri kohët e fundit, Gostivari ishte pothuajse pa koronavirus.Cila është arsyeja e rritjes së papritur të numrit të të infektuarve?

Dr. Naumoski: Situata është përkeqësuar në të gjithë Maqedoninë. Masat kufizuese janë hequr, nuk ka kufizime, dhe njerëzit kanë harruar të mbajnë maska, të lajnë duart, të mbajnë distancë. Askush nuk mban maskë brenda. Mbahen festime në të cilat marrin pjesë shumë njerëz, shumë prej qytetarëve ishin me pushime, dhe në kufi ata nuk kërkojnë asnjë konfirmim, test … asgjë. E gjithë kjo ka kontribuar në rritjen e numrit të rasteve të reja.

A do të thotë kjo se tashmë jemi në një valë të re të koronavirusit?

Dr. Naumoski: Sipas të gjitha gjasave, ne tashmë kemi një valë të re të kovidit. Situata është serioze.

A ka ndonjë ndryshim në simptomat e pacientëve gjatë kësaj periudhe? Çfarë do t’i këshillonit kur të kërkonin ndihmë mjekësore?

Dr. Naumoski: Simptomat janë të njëjta si më parë, me disa pacientë që kanë diarre. Unë do të këshilloja këdo që përjeton simptoma të kontaktojë menjëherë mjekun e tij amë, të mos presë, të mos mjekohet vetë dhe të bëjë një test.

Qytetarët kanë pikëpamje të ndryshme për vaksinat. Gostivari është ndër rajonet me përqindjen më të ulët të të vaksinuarve, ka mosbesim, dyshim. Cila është përvoja juaj me vaksinat dhe mbrojtja dhe qëndrimi juaj ndaj imunizimit?

Dr. Naumoski: Vaksina për çdo sëmundje nuk do të thotë 100% mbrojtje dhe kjo dihet dhe thuhet shumë herë. Sidoqoftë, është e qartë se një përqindje shumë e vogël e atyre të vaksinuar me dy doza u infektuan me virusin. Vaksina mbron dhe nuk ka dilema këtu. E rëndësishmja, fotografia klinike e një personi të vaksinuar i cili është infektuar me koronavirus është shumë më i mirë se ai i një personi të pavaksinuar. Ai parandalon pasojat serioze dhe sigurisht që është një përfitim. Unë do t’i bëja apel popullatës që të vaksinohej përsëri. Nga pacientët në repartin tonë, vetëm 4 u vaksinuan me dy doza, kështu që shumica janë të pavaksinuar.

 

Çfarë mendoni se duhet marrë në këtë moment si masa parandaluese nga autoritetet dhe vetë qytetarët?

Dr. Naumoski: Unë mendoj se është një masë e mirë për të bërë teste kufitare. Njerëzit po kthehen nga pushimet, punëtorët mysafirë po vijnë dhe nuk ka teste hyrëse nga vendi. Duke pasur parasysh që shumë nga grupimet tani janë grupime të familjes sonë, kjo do të parandalonte përhapjen. Gjithashtu, shumë e kanë kapur virusin në ahengje, pastaj të rinj që shkojnë në ahengje, në diskoteka, ku nuk vërehen masa, as që askush nuk i kushton vëmendje asgjëje. Çdo individ duhet të jetë përgjegjës, duhet të fillojmë nga vetja, duhet të mbajmë maska, duhet të ruajmë higjenën tonë dhe natyrisht këtu janë vaksinat. Është  mirë që mjekët e përgjithshëm të dërgojnë pacientët e dyshimtë në testimin e koronës, të zbulojnë virusin në kohën e duhur, të veprojnë në mënyrë të përshtatshme dhe të izolojnë kontaktet.

Reparti infektiv tashmë është i mbushur, ka ende disa shtretër të lirë, si do të organizohet më tej puna e kujdesit për pacientët me kovid?

Dr. Naumoski: Po, nëse mbushet reparti infektiv, ne planifikojmë të aktivizojmë spitalin modular nga e hëna, i cili aktualisht funksionon si një pikë vaksinimi. Por nëse numri vazhdon të rritet, modulari do të kthehet në funksionin e kujdesit për të sëmurët nga kuotat.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена