Na ndiqni në:

Lajme

“Ballkan i hapur” – një ekonomi, pa dogana, pa ndalesa në kufinjtë dhe me njëqind përqind tregti të lirë

Botuar

  • македонски јазик

Nëse punët shkojnë sipas rrjedhës së parashikuar vendi ynë në  vitin 2030 praktikisht nuk do të ketë kufij me Shqipërinë dhe Sërbinë. Këtë e parashikon inciativa “Ballkan i hapur” që dje në Shkup r nënshkruante kryeministri Zoran Zaev me kolegun shqiptar Edin Rama dhe kryetarin sërb Aleksandar Vuçiq në prani të mbi 350 përfaqësuesve nga biznes sektori i gjithë Ballkanit Perëndimor.

Liderët e Tre vendeve nënshkruajnë kontrata për Reagim të përbashkët në katastrofa natyrore dhe të tjera, Leje për qytetarët që të punojnë në të tre shtetet dhe për Ndihmë për bagëtitë të lëvizin pa shtyrje të pa nevojshme.

Qëllimi i iniciativës “Ballkan i hapur” është krijimi i një ekonomie, pa dogana, pa ndalesa në kufinjtë dhe me njëqind përqind tregti të lirë. “Ballkan i hapur”, siç theksuan, Zaev, Rama dhe Vuçiq, do të thotë kapitull i ri në bashkëpunimin rajonal. Llogarisin se do të na bëjë më të mirë dhe do t’a bëjë Europën më të mirë. Iniciativa nuk është e kufizuar vetëm në tre vendet dhe çdo shtet tjetër nga rrethina është i mirëseardhur dhe mund të kyçet nëse don.

– Qëllimi ynë është të kemi treg të përbashkët, një ekonomi, pa kufij – 100 përqind tregti të lirë, zero dogana, zero pengesa për lëvizje të qytetarëve, zero barriera për bagëtitë, shërbimet dhe serviset, vendet tona t’a kenë lirinë europiane në rajonin tonë, theksuan liderët e Tre vendeve dhe shtuan se pyetjet politike shumë më lehtë zgjidhen kur ekonomitë dhe komunitetet e biznesit janë të bashkuara.

Vëmendje të veçantë, ashtu siç drejtuan në konferencën përfundimtare, do të dedikohet në dy iniciativa. E para, do të sigurohemi që njerëzit tanë të munden të punojnë kudo qoftë në vendet tona në muajt që vijojnë. Presim hapa të cilat duhet të zhvillohen nga qeveritë tona dhe të jenë të zbatuara, atje ku është e mundshme, para takimit tonë në Tetor. Na vjen mirë që Dhomat e tregtisë do të fillojnë program me të cilin do të ndihmohet bizneseve dhe punëtorëve të gjenden njëri me tjetrin në rajon, dhe ashtu, ky program menjëherë do të krijojë mundësi. E dyta, do të kërkojmë nga ministritë tona të punojnë bashkë në sistemin e përhapjes së informatave në lidhje me Taksën mbi vlerën e shtuar – konsistent me sistemet që përdoren në BE – me qëllim veturat e ngarkesave të mos ndalon ë në kufijtë në kuadër të Ballkanit. Kamionët ende kalojnë më shumë kohë në kufijtë tonë sesa në rrugët tona.

– Ne jemi Europianë dhe ardhmëria jonë është europiane. Mbetemi të përkushtuar në Procesin Berlinez dhe perspektivës tonë europiane. Qeveritë tona janë përkushtuar në zbatimin e katër lirive dhe tregut të vetëm rajonal, së fundmi në Samitin në Berlin më 5 Korrik. “Ballkani i hapur” mbindërtohet në vizionin e njëjtë si dhe tregu rajonal i përbashkët dhe i ftojmë anët tjera në rajon të na kyçen kah shpejtimi, zbatimi dhe plotësimi i detyrimeve tona rajonale. “Ballkani i hapur” është demonstrim i përparimit që mund t’a arrijmë vetë. Edhe pse perspektiva për afrim kah BE mbetet katalizator në bashkëpunimin tonë rajonal, ne nuk duhet të presim çdo pyetje të jetë e zgjidhur ose Europa të vijë deri në konsensus  me qëllim t’i përmirësojmë netët e njerëzve tanë. Në këtë frymë, i ftojmë të gjithë kolegët tanë nga Ballkani Perëndimor të na kyçen kah iniciativat tona, instrumentet juridike dhe projektet praktike siç janë këto, drejtuan të tre liderët.

Сподели на:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени работни места во Полог:

Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!