Na ndiqni në:

Gostivari

Shënohet Dita ndërkombëtare e personave me nevoja të veçanta

Botuar

  • македонски јазик

Sot është 3 Dhjetori – Dita Ndërkombëtare e Personave me Nevoja të Veçanta. Dita synon të promovojë një kuptim më të mirë të fushës së aftësisë së kufizuar, me fokus në të drejtat e personave me aftësi të kufizuar dhe përfitimet që do të vijnë nga procesi i integrimit të këtyre personave në çdo aspekt të jetës politike, sociale, ekonomike dhe kulturore. të komuniteteve të tyre. Kjo ditë festohet që nga viti 1992 kur Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara shpalli 3 dhjetorin si Ditën Ndërkombëtare të Personave me Aftësi të Kufizuara dhe festohet në të gjithë botën.

Tema për vitin 2021 është “Udhëheqja dhe pjesëmarrja e personave me aftësi të kufizuara në një botë gjithëpërfshirëse, të Kovid-19.”

Që nga marsi i vitit 2020, çdo person në vend është prekur nga ndryshime drastike politike, sociale dhe ekonomike si rezultat i reagimeve vendase dhe ndërkombëtare ndaj pandemisë Kovid-19.

Këtë vit, Dita Ndërkombëtare e Personave me Nevoja të Veçanta duhet të përdoret për të njohur se personat me aftësi të kufizuara janë ndër më të prekurit nga pandemia. Aty ku margjinalizimi, diskriminimi, cenueshmëria dhe shfrytëzimi janë të zakonshme për shumë njerëz, rreziku i rezultateve të dobëta rritet nga aksesi i reduktuar në kujdesin rutinë shëndetësor dhe shërbimet e rehabilitimit, izolimi social më i theksuar, mesazhet e shëndetit publik të përshtatura keq dhe shërbimet e dizajnuara keq dhe mungesa e gatishmërisë emergjente për personat me aftësi të kufizuara.

Sot vlerësohet se të paktën 15% e popullsisë së botës jeton me aftësi të kufizuara. Ky numër në vendet e pazhvilluara dhe ato në zhvillim është dukshëm më i lartë se në vendet e zhvilluara dhe më të pasura. Rreth 20% e të varfërve në botë janë njerëz me aftësi të kufizuara. Në shumë vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme, vetëm 5-15% e personave me aftësi të kufizuara që kërkojnë pajisje dhe teknologji ndihmëse kanë akses në to. Statistikat tregojnë se përqindja e fëmijëve me nevoja të veçanta që nuk ndjekin shkollën është jashtëzakonisht e ndryshueshme dhe është midis 65-85% në disa vende afrikane.

Me rastin e 3 dhjetorit, skulptura me emrin e qytetit të Gostivarit shkëlqeu mbrëmë në ngjyrat që simbolizojnë personat me aftësi të kufizuara.

Сподели ја веста:

ИСТРАЖУВАЧКА АНКЕТА:

Дали користите PayPal?

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена