Поврзи се со нас

Вести

Светски ден на менталното здравје – 7 совети за да си го подобрите

Објавено

на

Светскиот ден на менталното здравје се одбележува секоја година на денешен датум 10-ти октомври. Годинава мотото гласи: „Ментално здравје за сите – да го направиме ова реалност“.

Подобрувањето на менталното здравје е многу долго патување. Но, тоа не значи дека мора да биде тешко. Еве неколку совети кои може да ви помогнат во тој правец.

1.Креирајте продуктивна рутина

Постоењето на продуктивните рутини е сигурен начин, дека одите на пат кон добри навики.

Прво, почнете со креирање на утринската рутина, која ќе ве подготви за денот што следува. Кога ќе успеете во тоа, создадете вечерна рутина за да се релаксирате и да се подготвите за спиење. Важно е да се направи позитивен начин на размислување, за да спиете квалитетно.

2.Јадете правилно и здраво

Правилната и здрава исхрана ќе го подобри вашето здравје и вашата благосостојба. Целта е да се јади многу зеленчук, овошје, ореви, семки, грав, здрави масти и протеини. Избегнувајте преработена храна, како што се рафинираните шеќери и алкохол и ограничените го консумирањето на кофеин. Храната, навистина влијае на вашето расположение. Добра идеја е да бележите, како се чувствувате после, консумирање на одредена храна.

3.Вежбајте

Важно е да се вежба. Вежбањето ги подобрува расположението и здравјето. Доколку немате време за во теретана и долги тренинзи, се препорачува брзо одење и јога. Секоја физичка активност има влијание на менталното здравје.

4.Водете дневник

Користењето на дневникот е извонреден начин за да се ослободите од сите мисли и чувства.

5.Медитирајте

Медитацијата може да изгледа досадна и тешка, но е навистина едноставна.

Има и многу неверојатни погодности за умот и телото. Можете дури, да медитирате две минути дневно и да ги забележите резултатите.

6.Практикувајте афирмации

Вежбајте ги позитивните афирмации секојдневно. Оваа пракса ќе ви го смени животот. На почетокот, ова може да звучи бесмислено бидејќи не им верувате на вашите афирмации.

Почнете го секое утро со изговорената реченица: „Јас сум среќен/а и здрав/а секој ден“.

7.Бидете благодарни

Воведете пракса, секојдневно да се заблагодарувате за тоа што го имате. Ова ќе ви помогне да не мислите на тоа што го немате, а за возврат ќе бидете посреќни.

Тешко е да се започне со заблагодарување, но колку повеќе тоа го правите, се повеќе сфаќате што имате.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 6 дена

Комуналец Гостивар по прекинот во водоснабдувањето: Водата од градскиот водовод да не се пие

Гостиварпред 3 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Вестипред 3 дена

Вo Здравствен дом Ростуше дијагностика и интервенции со современа апаратура за пациентите од цел регион

Гостиварпред 3 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 3 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 4 недели

45 семејства во Гостивар конечно добија клучеви од социјалните станови

Гостиварпред 1 недела

Во понеделник дел од Гостивар 5 часа без струја, ќе биде исклучено и училиште

Гостиварпред 2 недели

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Македонијапред 3 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Dita botërore e shëndetit mendor – 7 këshilla si t’a përmirësoni

Објавено

на

Dita botërore e shëndetit mendor shënohet çdo vit në datën e sotme 10 Tetorë. Këtë vit motoja është: “Shëndet mendor për të gjithë- t’a bëjmë këtë realitet”.

Përmirësimi i shëndetit mendor është një udhëtim i gjatë. Por, kjo s’do të thotë se duhet të jetë i rëndë. Ja disa këshilla të cilat mund të ju ndihmojnë në këtë drejtim.

1. Krijoni rutinë produktive  

Ekzistenca e rutinace produktive është mënyrë e sigurtë, se ecni në rrugë kah zakone të mira.

E para, filloni me krijimin e rutinës së mëngjesit, e cila do ju përgdis për ditën që vjen. Kur do ta arrini këtë, krijoni rutinë të mbrëmjes që të relaksoheni dhe të përgatiteni për gjum. Është e rëndësishme të bëhet mënyrë pozitive e të menduarit, që të fleni në mënyrë kualitative.

2. Hani drejtë dhe shëndetshëm

Ushqimi i drejtë dhe i shëndoshë do t’a përmirësojë shëndetin dhe mirëqenien tuaj. Qëllimi është të ushqeheni me shumë perime, fruta, arra, fara, fasule, yndyra të shëndetshme dhe proteine. Shmangni ushqimin e përpunuar, siç janë sheqernat e rafinuar dhe alkooli dhe kufizohemi konsumimin e kofeinit. Ushqimi, me të vërtetë ndikon në disponimin. Ide e mirë është të shënoni se si ndjeheni pas konsumimit të ushqimeve të caktuara.

3. Ushtroni 

Është e rëndësishme të ushtrohet. Ushtrimet e përmirësojnë disponimin dhe shëndetin. Nëqoftëse nuk keni kohë për palestër dhe trajnime të gjata, rekomandohet ecje e shpejtë dhe joga. Çdo aktivitet fizik ka ndikim në shëndetin mendor.

4. Mbani ditar 

Përdorimi i ditarit është mënyrë fantastike që të liroheni nga të gjitha mendimet dhe ndjenjat.

5. Meditoni 

Meditimi mund të duket i bezdisshëm dhe i rëndë, por është me të vërtetë i thjeshtë.

Ka edhe përparësi fantastike për mendjen dhe trupin. Mundeni edhe të meditoni dy minuta në ditë dhe të shihni rezultate.

6. Praktikoni afirmime 

Ushtrojini afirmimet pozitive çdo ditë. Kjo praktikë do t’jua ndryshoj jetën. Në fillim, kjo mund të duket e pakuptimtë pasi nuk ju besoni afirmimeve tuaja.

Fillojeni çdo mëngjes me fjalinë e shqiptuar: “Unë jam i/e lumtur dhe i/e shëndoshë çdo ditë”.

7. Jini falenderues 

Vendosni praktikë, çdo ditë të falenderoheni për atë që e keni. Kjo do t’ju ndihmojë të mos mendoni për atë që nuk e keni, kurse si rikthim do të jeni më të lumtur.

Është rëndë të fillohet me faleminderim, por sa më shumë e bëni atë, aq më shumë kuptoni se çfarë posedoni.

Популарно изминативе 100 дена