Поврзи се со нас

Македонија

Висок функционер во Владата осомничен за злоупотреба на службена положба, се бара притвор

Објавено

на

Предметен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција донесе Наредба за спроведување на истражна постапка против двајца хрватски државјани и еден државјанин на РСМ.

Според опишаните дејствија во наредбата, постои основано сомнение дека првоосомничениот – висок функционер во Владата на РСМ во својство на службено лице сторил кривично дело Злоупотреба на службената положба и овластување, за што му помогнале останатите двајца осомничени.

„Во периодот од месец април 2021 година до месец јануари 2022 година, со искористување на својата службена положба првоосомничениот без спроведување на соодветна постапка за јавна набавка, склучил договор за консултантски услуги со правно лице во што со умисла му помогнале осомничените хрватски државјани. Со преземените дејствија осомничените за правното лице прибавиле значителна противправна имотна корист во вкупна вредност од 57.932.100,00 денари, а на штета на Буџетот на Р.Северна Македонија. Износ што бил поголем од 795.000 евра, односно од договорениот износ за вршење на консултантските услуги. Ценејќи дека постои реална опасност осомничените да се дадат во бегство, дотолку повеќе што двајца се странски државјани, ако се има предвид кривичното дело што им се става на товар, како и опасност доколку осомничените се бранат од слобода да ги уништат трагите или да влијаат врз потенцијалните сведоци или да го повторат делото, јавниот обвинител до Судијата на претходна постапка при Основниот кривичен суд Скопје ќе поднесе предлог за определување на мерка притвор за тројцата осомничени.“, соопшти обвинителството.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Një zyrtar i lartë qeveritar i dyshuar për shpërdorim të pozicionit zyrtar, kërkohet paraburgim

Објавено

на

Prokurori publik i rastit nga Prokuroria Themelore Publike për Ndjekjen e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit ka nxjerrë Urdhër për zhvillimin e procedurës hetimore kundër dy shtetasve kroatë dhe një shtetasi të RSM-së.

Sipas veprimeve të përshkruara në urdhër, ekziston dyshimi i arsyeshëm se i dyshuari i parë – zyrtar i lartë në Qeverinë e RMV-së si zyrtar ka kryer veprën Keqpërdorim të pozitës dhe autoritetit zyrtar, për çka e kanë ndihmuar dy të dyshuarit tjerë.

“Në periudhën nga prilli i vitit 2021 deri në janar të vitit 2022, duke shfrytëzuar pozitën e tij zyrtare, i dyshuari i parë, pa kryer procedurë përkatëse të prokurimit publik, ka lidhur kontratë për shërbime konsulente me person juridik, në të cilën i kanë ndihmuar shtetasit e dyshuar kroatë. Me veprimet e ndërmarra, të dyshuarit për personin juridik kanë përfituar dobi të konsiderueshme pasurie kundërligjore në vlerë të përgjithshme prej 57.932.100,00 denarë, në dëm të Buxhetit të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Shuma që ka qenë më e madhe se 795.000 euro, pra shuma e rënë dakord për kryerjen e shërbimeve konsulente. Duke pasur parasysh se ekziston rreziku real që të dyshuarit të arratisen, aq më tepër që të dy janë shtetas të huaj, duke pasur parasysh krimin për të cilin akuzohen, si dhe rrezikun që nëse të dyshuarit mbrohen në gjendje të lirë, të shkatërrojnë gjurmët apo të ndikojnë mbi dëshmitarët e mundshëm ose ta përsëritin veprën penale, prokurori publik do t’i paraqesë propozim gjyqtarit të procedurës paraprake në Gjykatën Themelore Penale në Shkup për caktimin e masës së paraburgimit për tre të dyshuarit”, thuhet në njoftimin e prokurorisë.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена