Поврзи се со нас

Локални избори 2022

Во Маврово Ростуше и во Центар Жупа изборите ќе се повторат

Објавено

на

Државната изборна комисија информираше дека во две општини во земјава, ќе има повторување на целиот изборен процес. Се работи за Центар Жупа и Маврово-Ростуше. Од ДИК соопштија дека таму не бил исполнет законскиот услов за излезност од една третина од вкупниот број на запишани избирачи.

Во првиот круг од локалните избори избрани се градоначалници во 34 општини. Во 22 општини градоначалниците се од коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ (Аеродром, Босилово, Бутел, Велес, Виница, Јегуновце, Кавадарци, Карбинци, Кисела Вода, Гази Баба, Градско, Ѓорче Петров, Зрновци, Илинден, Могила, Неготино, Новаци, Петровец, Прилеп, Свети Николе, Сопиште и Штип.).

Девет се од коалицијата предводена од СДСМ (Берово, Богданци, Валандово, Крива Паланка, Крвогаштани, Крушево, Делчево, Дојран и Струмица).

Тројца градоначалници се од ДУИ (Липково, Пласница и Сарај).

Вториот круг на гласање ќе се одржи на 31 октомври.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 4 недели

Кривични за бесправно градење во Гостивар со фалсификување исправи, перење пари, злоупотреба на должност…

Гостиварпред 2 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Гостиварпред 4 недели

Наша цел е поправедно општество и еднаквост, порачаа гимназијалците од Гостивар

Гостиварпред 2 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 2 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 3 недели

45 семејства во Гостивар конечно добија клучеви од социјалните станови

Гостиварпред 1 недела

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Македонијапред 2 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 4 недели

Гостивар: Со картица од бившата вадел пари од банкомат

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Në Mavrovo Rostushe dhe në Centar Zhupa zgjedhjet do të përsëriten

Објавено

на

Komisioni shtetëror zgjedhor informoi se në dy komuna në vendin tonë, do të ketë përsëritje të gjithë procesit zgjedhor. Bëhet fjalë për Centar Zhupa dhe Mavrovo Rostushe. Nga KSHZ njoftuan se atje nuk ka qenë i përmbushur kushti ligjor për daljen e një të tretës nga numri i përgjithshëm i zgjedhësve të shënuar.

Në rrethin e parë të zgjedhjeve lokale janë zgjedhur kryetarë në 34 komuna. Në 22 komuna kryetarët janë nga koalicioni i drejtuar nga VMRO-DPMNE (Aerodrom, Bosillovo, Butell, Velesi, Vinicë, Jegunovce, Kavadarci, Karbinci, Kisella Voda, Gazi Babë, Gradsko, Gjorçe Petrov, Zrnovci, Ilinden, Mogilla, Negotinë, Novaci, Petrovec, Prilep, Sveti Nikole, Sopishte dhe Shtip).

Nëntë janë nga koalicioni i drejtuar nga LSDM  (Berovë, Bogdanci, Vallandovë, Kriva Pallankë, Krivogashtani, Krushevë, Dellçevë, Dojran dhe Strumicë).

Tre kryetarë janë nga BDI (Likovë, Pllasnicë dhe Saraj).

Rrethi i dytë i votimeve do të mbahet më 31 Tetor.

Популарно изминативе 100 дена