Рецепти
Во сезоната на костени направете си мармалад од овие плодови
Освен убавиот вкус, костенот е многу здрав и има бројни предности, не содржи глутен па од неговото брашно можат да се зготват бројни јадења што посебно ги радува луѓето чувствителни на глутен. Во сезоната на костени може да си направите и вкусен мармалад од овие плодови.
Костените треба прво да се сварат, а за да полесно ги излупите, подобро е прво да ги скршите на половина и да ги потиснете под преса за лук.
Состојки:
1 кг костени
400 гр шеќер
400 мл вода
1 мешунка со ванила
1 лажица рум
кори од два портокала
Подготовка:
- Костените засечете ги малку и ставете ги во ладна вода, па варете ги половина час. Откако ќе се сварат, излупете и измиксирајте ги во вид на пире.
- Сварете сируп од вода, шеќер и корите од портокалите, околу 15 минути, па процедете.
- Сирупот додајте го во пирето од костени и мешунката со ванила, па смесата варете ја на слаб оган, околу половина час или додека не се згусне.
- Извадете ја мешунката и додајте рум.
- Во рерна стерилизирајте тегли, па ставете ја жешката мармалада во нив и ставете го капачето. Свртете ги наопаку теглите, па ставете ги на ладно и мрачно место кога ќе се оладат.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар