Рецепти
Печени компири на италијански начин
Компирите се неизоствен дел од нашата храна. Постојат безброј начини за да се приготват компирите, а ние денес избравме еден специфичен интерсен рецепт.
Станува збор за печени компири приготвени на начин кој ќе направи оваа вкусна закуска да се топи во вашата уста.
Состојки:
– 8 компири со средна големина, измиени и исечени во коцки
– 120 г. пармезан
– 60 г. лебни трошки
– ¼ чаша маслиново масло
– 2 лажици кари сос (или некој друг ваш омилен зачин)
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Измијте и исечете ги компирите на коцки. Во тенџере со средна големина ставете вода, додадете ги компирите, и гответе ги околу 10 минути само додека малку не омекнат. Во сад, измешајте го пармезанот со лебните трошки и кари зачинот.
Извадете ги компирите од водата и прелијте ги со маслиново масло. Извалкајте ги во мешавината од пармезан и лебни трошки, се додека не забележите дека сите коцки се добро посипани со смесата.
Печете ги 30 минути во рерна или се додека компирите не добијат златно-црвена боја.
-
Гостиварпред 3 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Денеска е Летник
-
Македонијапред 2 месеци
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: д-р Агим Јакупи | НАТАЛИТЕТ И ЖЕНСКО ЗДРАВЈЕ
-
Гостиварпред 3 месеци
Баба Нада со 90 години е најстар жител на Зубовце, денес пречека добри гости во домот
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Видео емисиипред 2 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гости: Живка Ѓурчиновска и Г‘зиме Фејзи | ЖЕНИТЕ ОД РУРАЛНИ СРЕДИНИ