Рецепти
„Натрупана“ пита – за сите што сакаат добар и богат залак
Оваа пита мора да ја пробате барем еднаш во животот. Многу е специфична на вкус, а сепак ќе ги задоволи и најпребирливите. Се вика „натрупана“ затоа што е богата со состојки кои едноставно се трупаат низ корите како фил.
состојки:
750 гр. кори за пита
500 гр. мелено месо
400 мл. кисела павлака
750 гр. сирење
5 јајца
главица кромид
сол, бибер, магданос, масло
подготовка: Најпрво го ставаме месото со ситно секцаниот кромид во тава да се пропржат, околу 10 минути. Во меѓувреме се додава сол, бибер, магданос. Во друг сад се матат 4 јајца и се мешаат со издробеното сирење и половина од павлаката.
Во плех се редат две кори врз кои се става филот со месо, па врз него се гужват неколку кори и врз нив се става филот со сирењето. Постапката се повторува додека не се потрошат корите. Вака подготвена питата се пече околу 40 минути на 180 степени. Се вади од рерната, се сече на парчиња и одозгора се полева со смеса од преостанатото јајце и павлака. Се враќа на печење уште 10-15 минути.
-
Гостиварпред 3 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Денеска е Летник
-
Македонијапред 2 месеци
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: д-р Агим Јакупи | НАТАЛИТЕТ И ЖЕНСКО ЗДРАВЈЕ
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Видео емисиипред 2 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гости: Живка Ѓурчиновска и Г‘зиме Фејзи | ЖЕНИТЕ ОД РУРАЛНИ СРЕДИНИ
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
Гаражна распродажба во РАМСТОР: Огромни попусти до 70% на шопинг до 11ти Февруари!