Поврзи се со нас

Здравје и убавина

Едно на ден, здрав како дрен!

Објавено

на

Јаболката во секое време од година мамат со нивниот изглед и мирис. Со комбинација на различни вкусови и ароми, јаболката овозможуваат уживање, а истовремено се и благодат за здравјето на организмот.

Јаболкото е плод на овошјето, кое латински се нарекува Malus silvestris. Прататковина на јаболката е најстариот континент, Европа како и југозападна Азија. Се одгледува многу подолго, отколку што велат записите за него. Расте во сите температурни подрачја, а постојат и поединечни врсти на јаболка кои потекнуваат од Северна Америка.

Денеска, јаболката се одгледуваат насекаде и има неброено многу врсти. Се смета за едно од најважните земјоделски култури.

Јаболкото е освежително овошје со своја сопствена арома и вкус, кој најмногу го дефинираме како слатко – кисел вкус. Најчесто се јаде целосна, но може и да се пече, суши, преработува во сокови, мармалади, џемови, желе, а и од него може да се направи познатиот јаболков оцет.

Зошто јаболката се здрави?

Едно јаболко со средна големина содржи 4 грама влакна. Содржи петкин, кој го намалува лошиот холестерол и му помага на организмот да се искористи, а не да се прехранува и со тоа да се зголемува. Со оглед на тоа дека обилува со влакна, јаболкото подолго време ве заситува, иако во овошјето со средна големина има околу 95 калории. Нашиот организам подолго време ги вари сложените влакна, отколку шеќерот или рафинираните житарки. Препорачано е во нашиот организам, на ден да внесувам, по 25 – 40 грами влакна.

Јаболката содржат и еден вид на киселина, којашто помага во топењето на дебелината со тоа што ги согорува калориите, покажало експериментирањето на глувци. Доколку имате проблем со дишењето, јаболката можат да ви помогнат во тоа.

Ако консумирате јаболка секојдневно ќе ви се подобри функцијата на белите дробови, пишува магазинот  Health. Јаболкото содржи антиоксиданси, кои се наоѓаат во неговата кора.

Јаболката можат и да го спречат развивањето на ракот на дебелото црево, покажало француското истражување во 2004 година. Се покажало и дека во јаболката има позитивни бактерии, тритерпеноиди, кои помагаат во борбата на организмот со болести на цревата и ракот на дојката.

Јаболката не само што се вкусни и можат да послужат како состојка во некоја блага зимница, тие имаат позитивно влијание и на здравјето кај луѓето.

Остави коментар

Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Маркетинг

Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Гостиварпред 2 месеци

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 2 месеци

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 4 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 4 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 5 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 5 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 8 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 8 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 9 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена