Здравје и убавина
Еве зошто е важно да јадете зелен лиснат зеленчук во текот на летните жешки денови
На лето секогаш ни е жешко и бараме начин да се разладиме и прилагодиме на времето. Освежување можеме да најдеме и во храната, која ни помага да го прилагодиме телото на високите температури.
Зелениот лиснат зеленчук е одличен извор на хранливи материи, како што се калциум, магнезиум, калиум, витамини Ц и К, влакна и железо. Затоа се препорачува да се вклучи во секој оброк.
Ако немате идеја каков зелен лиснат зеленчук да изберете, еве неколку предлози.
Спанаќ: богат е со калиум и железо, а содржи и витамин Ц.
Ајсберг салата: се издвојува по високата содржина на вода и е многу освежително и здраво јадење.
Тиквички: тие се една од главните летни намирници, богати со калциум, калиум и фосфор.
Блитва: овој зеленчук е нискокалоричен и богат со вода, влакна, витамини и минерали.
Рукола: една од главните салати за подготовка во летните месеци содржи антиоксиданси, магнезиум и калциум.
Кељ: овој зеленчук има високо ниво на витамини А, Ц и К, а богат е и со железо, фосфор и калциум.
-
Гостиварпред 3 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Денеска е Летник
-
Македонијапред 2 месеци
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 3 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Видео емисиипред 2 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гости: Живка Ѓурчиновска и Г‘зиме Фејзи | ЖЕНИТЕ ОД РУРАЛНИ СРЕДИНИ
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Македонијапред 3 месеци
Најнова одлука: Од утре промената на возачките, сообраќајните и патните листови ќе бидат без надоместок
-
Гостиварпред 2 месеци
Гостиварско архиерејско намесништво: Распоред на дежурни свештеници за Задушница