Здравје и убавина
Како телото ни кажува дека му недостигаат протеини
Протеините се суштински дел од нашата исхрана бидејќи играат витална улога во одржувањето на мускулната сила, заздравувањето на раните, создавањето нови клетки и обновувањето на старите. Ако некое лице не консумира доволно протеини, може да се појават одредени симптоми.
Најјасен знак за недостаток на протеини е губење на мускулната маса. Со него може да има зголемен ризик од фрактури на коските. Со оглед на тоа што фоликулите на косата, кожата и ноктите се составени од протеински прамени, ниската потрошувачка на протеини може да доведе до слаба и кршлива коса, нокти и проблеми со кожата. Во екстремни случаи, отечената и надуена кожа е уште еден симптом на недостаток на протеини. Петтиот симптом на недостаток на протеини е застојот во растот кај децата.
На повеќето здрави возрасни луѓе им требаат 0,81 грама протеини по килограм телесна тежина. Така, на пример, човек со тежина од 60 килограми треба да зема помеѓу 48 и 60 грама протеини дневно.
Најдобри извори на протеини се месото,мисиркино, пилешко, говедско, но и млечните производи. Протеинот може да дојде и од растителни извори, како што се грав, цели зрна јаткасти плодови и семиња.
-
Гостиварпред 3 месеци
Стани успешен техничар за е-трговија, дигитален маркетинг и угостителство, сметководител, банкар, правник – запиши се во СЕОУ Гостивар
-
Гостиварпред 3 месеци
Гостиварецот Гоце Димовски нов директор на Дирекцијата за ТИРЗ
-
Гостиварпред 1 месец
Преполно инфективното одделение во Гостивар, труењата со храна зачестени
-
Рецептипред 2 месеци
Наједноставниот рецепт за плескавици од тиквички е сѐ што ви треба во овие топли денови за супер брз ручек и совршен вкус!
-
Гостиварпред 2 месеци
Жител на Добридол измамен за 2700 денари на пазар во Тетово
-
Гостиварпред 3 месеци
MINT fintech group и во Гостивар: Менувачница, Осигурување, Инвестициски решенија, Дигитални плаќања, Кредити..
-
Гостиварпред 3 месеци
Долга традиција на незаменлив вкус, „Ла Шишко“ со нов локал во Гостивар
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | ИНТЕРВЈУ со д-р Стојо Бошкоски