Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

  • Дата: 08/03/2018

Македонската жена живее 4 години подолго од мажите, 49.9% од населението се жени

Државниот завод за статистика, по повод меѓународниот ден на жената 8. март. Подготви интересни факти за македонската жена.

Жените во државава живееат 77.4 години или 4 години повеќе од мажите. Според процената на населението од 01.01.2017 во Македонија 49.9% се жени. Најчести женски имиња во 2017 се Јана и Сара. Жените во Македонија се повеќе се одлучуваат да родат 1 или 2 деца.

Во домаќинствата каде има деца, жените дневно поминуваат 1 час и 57 минути во нивно згрижување. Од сите домашни активности жените највеќе се зафатени со чистење на станот 16%. Во текот на денот жените гледајќи телевизја поминуваат 1 час и 50 минути. Сите податоци може да ги погледнете на сликата:

 

Оставете коментар

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.Задолжителните полиња се означени *

*