Поврзи се со нас

Локални избори 2022

Позитивни на ковид и лица во изолација за гласање може да се пријават до 11-ти октомври

Објавено

на

Избирачите кои се во домашен карантин заради позитивен тест на КОВИД-19 и избирачите на кои им е одредена мерка самоизолација со решение од Државен санитарен и здравствен инспекторат, а сакаат да гласаат треба за тоа да ја известат општинската изборна комисија најдоцна 5 дена пред денот определен за гласање, односно до 11 октомври на полноќ.

Со доставување на известувањето до општинската изборна комисија, (преку полномошник или електронски пат) комисијата по службена должност ги прибира податоците од Државниот санитарен и здравствен инспекторат за лицата кои се пријавени за гласање. Овие лица ќе гласаат во своите домови на 16.10.2021 (сабота).

Избирачот кој не е во можност да гласа на гласачкото место (немоќно или болно лице согласно Упатството за пријавување и гласање на немоќно или болно лице), а сака да гласа, треба за тоа да ја извести  општинската изборна комисија најдоцна 7 дена пред денот определен за гласање, односно до 9 октомври.

Покрај известувањето до општинската изборна комисија лицето треба да достави во оригинал или копија и медицински доказ за болеста и друга документација (наведени во член 1 од Упатството).

Решението за користење туѓа нега од трето лице, општинската изборна комисија го смета за важечко и кога неговата важност истекла во периодот на распишување на изборите до моментот на пријавување.

Кога избирачот известувањето го доставува до општинската изборна комисија по електронски пат (е-маил или преку апликација), потребните документи ги прикачува кон барањето како скенирани прилози . И овие лица ќе гласаат во своите домови на 16.10.2021 (сабота).

Маркетинг

Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Македонијапред 2 часа

Македонија дел од кампања на Амбер Алерт Европа-Како да се постапи при исчезнување на дете

Гостиварпред 2 часа

Света архијерејска Литургија во бигорскиот скит во Битуше посветен на браќата Кирил и Методиј

Парламентарни избори 2024пред 3 часа

Гласаат болни, немоќни и затвореници пред утрешното прегласување за парламентарните избори во 7 избирачки места

Македонијапред 4 часа

Одземен имунитетот на врховниот судија Георгиев, одобрен е и негов притвор

Технологијапред 17 часа

Топ 5 технолошки новитети кои доаѓаат во блиска иднина

Македонијапред 18 часа

Уапсен судија од Врховен суд поради сомневање за мито

Гостиварпред 19 часа

Ноќеска во Добридол лишени од слобода машко и женско лице поради физичка пресметка

Спортпред 19 часа

Манчестер сити четврти пат по ред шампион на Англија

Македонијапред 20 часа

Поевтинуваат бензините и дизелот

Гостиварпред 2 месеци

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 2 месеци

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 4 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 5 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 5 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 5 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 9 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 9 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 10 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Persona pozitiv në kovid dhe në izolim për votim mund të paraqiten deri më 11 Tetor

Објавено

на

Votuesit që janë në karantinë shtëpiake për shkak të testit pozitiv të KOVID-19 dhe votuesit të cilëve u është caktuar masë vetizolim me vendim nga Inspektorati shtetëror sanitar dhe shëndetësor, kurse duan të votojnë duhet për këtë t’a informojnë komisionin komunal zgjedhor  më së voni 5 ditë para ditës së caktuar për votim, gjegjësisht deri më 11 Tetor në mesnatë.

Me dërgimin e lajmërimit deri te komisioni komunal zgjedhor, (nëpërmjet përfaqësuesit ose rrugës elektronike) komisioni përmes detyrës zyrtare i mbledh të dhënat nga Inspektorati shtetëror sanitar dhe shëndetësor për personat që janë paraqitur për votim. Këto persona do të votojmë në shtëpitë e tyre më 16.10.2021 (e shtunë).

Votuesit i cili nuk është në mundësi të votoj në vend votim (i pafuqishëm ose person i sëmurë), kurse dëshiron të votojë, duhet t’a lajmërojë komisionin komunal zgjedhor më së voni 7 ditë para ditës së caktuar për votim, gjegjësisht deri më 9 Tetor.

Përskaj lajmërimit deri te komisioni komunal zgjedhor personi duhet të dërgojë dëshmi mjekësore origjinale ose kopje për sëmundjen dhe dokumentacion tjetër (i specifikuar në nenin 1 nga Udhëzimi).

Vendimi për shfrytëzim të kujdesit nga pala e tretë, komisioni komunal zgjedhor e konsideron si valid edhe kur vlefshmëria e saj ka skaduar në periudhën e caktimit të zgjedhjeve e deri në momentin e paraqitjes.

Kur votuesi lajmërimin e dërgon deri te komisioni komunal zgjedhor nëpërmjet rrugës elektronike (e-mail ose nëpërmjet aplikacionit), dokumentet e nevojshme i bashkangjit tek kërkesa si bashkëngjitje të skanuara. Edhe këto persona do të votojnë në shtëpitë e tyre më 16.10.2021 (e shtunë).

Популарно изминативе 100 дена