• Дата: 12/03/2018

Рецепти со прокељ – Минијатурен, а толку моќен сојузник на здравјето

Прокељот е природен извор на протеини, растителни влакна, витамини, минерали и антиоксиданси. Прокељот е мал зеленчук, кој со својот изглед наликува на минијатурна зелка. Овој зеленчук спаѓа во семејството на зелката, заедно со зелката, брокулата, карфиолот, марулата и слично. Конзумирањето на прокељ го подобрува вашиот имунитет, а помага и во намалување на телесната тежина. Бидејќи изобилува со антиоксиданси се смета за добра превенција од канцер.

Во продолжение два рецепти со малиот, но моќен зеленчук:

Салата со прокељ 
Состојки:
-300гр чадена сланина/или чадено пилешко
-500гр прокељ
-100гр ореви
-1/5 лажичка хималајска сол сол
-100мл масло

Дименото месо ситно се сечка и се пропржува на загреано масло. Оревите се толчат и се посолуваат со масло. Прокељот се става во зовриена вода за да се обари. Прокељот и оревите се додаваат во месото и се пржат заедно се додека прокељот не зарумени. Може да се служи топло и ладно. Се додава лукче по вкус.

Супа со прокељ
Состојки:
-300гр прокељ
-2 моркови
-2 компира
-2 зелени пиперки
-околу 1л вода
-сол и ловоров лист

Морковот се ренда и се пржи заедно со ситно исечканата пиперка. Потоа се додава компирот исечкан на коцки. Се додава водата и се варат околу 20 минути, на крај се додава прокељот и сол по вкус. Се заедно се вари уште 20 минути. Откако ќе се тргне од оган се додава ловоров лист. Супата се служи топла.

 

 

Оставете коментар

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.Задолжителните полиња се означени *

*