fbpx
Поврзи се со нас

Гостивар

Средното економско училиште во Гостивар го објави конкурсот за запишување на ученици во учебната 2021/2022

Објавено

на

Вкупно 272 ученици ќе можат да го продолжат своето образование во популарното „Економско“ (Средно економско општинско училиште „Гостивар“ – Гостивар) во учебната 2021/2022 година. На повеќе образовни профили пред се од економијата и бизнисот на македонски, албански и турски јазик. Раководството на училиштето ги потсетува полуматурантите на деталите и условите за запишување, кои детално се претставени во огласот.

О Г Л А С
за запишување на ученици во I (прва) година за учебната 2021/2022 год.

I. БРОЈ НА УЧЕНИЦИ

Во I (прва) година ќе се запишат 272 ученици, во 8 паралелки, (102 ученици во 3 паралелки со настава на македонски јазик, 136 ученици во 4 паралелки со настава на албански јазик и 34 ученици во 1 паралелка со настава на турски јазик) според наставните планови и програми за:

Македонски наставен јазик

Образовен профилБрој на учнициБрој на паралелкаМинимум поени
Економски техничар

четири годишно траење

34160
Правен техничар

четири годишно траење

34160
Бизнис администратор

четири годишно траење

34160

Албански наставен јазик

Образовен профилБрој на учнициБрој на паралелкаМинимум поени
Економски техничар

четири годишно траење

68260
Правен техничар

четири годишно траење

34160
Бизнис администратор

четири годишно траење

34160

Турски наставен јазик

Образовен профилБрој на учнициБрој на паралелкаМинимум поени
Економски техничар

четири годишно траење

34160

II. УСЛОВИ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА УЧЕНИЦИТЕ

Запишувањето на учениците во Средното економско општинско училиште „Гостивар“ – Гостивар во учебната 2021/2022 година се врши под услови и на начин утврдени со Законот за средното образование, Законот за стручно образование и обука и објавениот конкурс на Министерството за образование и наука Скопје.

Наставата се изведува на македонски јазик и кирилско писмо.

За припадниците на заедниците кои следат настава на јазик различен од македонскиот јазик и неговото кирилско писмо, наставата во јавните средни училишта се изведува на јазикот и писмото на соодветната заедница.

Условите за запишување на учениците се:

 • Да имаат завршено основно образование;
 • Да не се постари од 17 години;
 • Да се определиле за план и програма за стручно образование и обука;
 • Да ги исполнуваат критриумите со овој глас.

III. ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ

За I (прва) година при пријавување, учениците треба да ги поднесат следните документи:

 • Пријава за запишување (пријавата за запишување ја изготвува Министерството за образование и наука и ја објавува на официјалната веб страница);
 • Оригинални свидетелства од VI до IX одделение;
 • Дипломи (доколку имаат), одосвоени (I, II иIII) места од меѓународни и државни натпревари од (мајчин јазик, странски јазик и наставни предмети што се од значење за струката односно изборното подрајчје);
 • Извод од матична книга на родените (без оглед на датумот на издавање).

Пријавувањето и запишувањето на учениците ќе се врши во еден уписен рок со три пријавувања во месец јуни.

Првото пријавување и запишување на учениците ќе се врши на 14 јуни 2021 година во период од 12:00 часот до 19:00 часот, на 15 и 16 јуни 2021 година во период од 07:00 часот до 19:00 часот и на 17 јуни 2021 година во период од 07:00 часот до 15:00 часот, согласно изготвен распоред од страна на училиштето.

Целосните огласи на СЕОУ Гостивар со сите услови и уписни рокови може да ги преземете од следните линкови:

Запишување на ученици во I (прва) година за учебната 2020/2021 год Македонски јазик.
Запишување на ученици во I (прва) година за учебната 2020/2021 год Албански јазик. 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Вработувања Полог:

анкета:

Дали треба да се воведуваат дигитални учебници во училиштата?

 • Не (78%, 352 Votes)
 • Да (20%, 88 Votes)
 • Не знам (2%, 11 Votes)

Вкупно гласачи: 451

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!