Здравје и убавина
Сите лековити својства на бозелот и како да си подготвите сок од ова растение
Покрај првите цреши, многу луѓе месецот мaj го поврзуваат со берење бозел и подготвување сок, чиј вкус многумина ги враќа во безгрижните денови од детството. Бозелот има голем број лековити својства, но многу е важно правилно да се употребува. Коренот, листот, стеблото и незрелото овошје содржат токсични материи кои може да доведат до труење. Од друга страна, зрелите бобинки и цвеќињата се безбедни за употреба, но сепак треба да бидете внимателни кога ги консумирате. Бозелот е богат со антиоксиданти, а покрај многуте витамини, содржи и Б1, Б6 и витамин Е.
Бозелот има голем број лековити својства. Постарите цвеќиња се богати со танини, флавоноиди, каротини и витамин Ц. Се претпоставува дека флавоноидите кои што се во бозелот се одговорни за повеќето од неговите лековити својства. Овие се моќни антиоксиданти кои ги штитат нашите клетки од оштетување, а лековитите својства на ова растение се познати со векови. Користен е како диуретик и лек кој помага при ублажување на варењето на храната, жолтицата и гинеколошките болести. Бозелот е исто така одличен сојузник во спречување на грип и настинка бидејќи го зајакнува имунитетот. Покрај тоа, тој има ефект на детоксикација, бидејќи го подобрува излачувањето на токсините од лимфните жлезди, а исто така може да помогне во решавање на проблемот со акни, чиреви и дамки на кожата. Ја олеснува и кашлицата. Поради сите овие лаксативни, диуретични и детоксикациски својства, тој е одличен и како помагало при слабеење.
За да направите сок од бозел, потребни ви се следниве состојки:
30 големи расцветани цвеќиња,
3 литри вода,
3 кг кафеав или бел шеќер и
20-30 гр обична лимонска киселина.
Во голем сад измешајте ја водата и шеќерот, ставете ги на оган и варете додека шеќерот не се раствори. Откако ќе се излади подготвениот раствор, измешајте лимонска киселина во неа и, конечно, претходно измиените цвеќиња од бозелот. Подготвениот раствор оставете го да отстои 24 часа на темно и суво место. Потоа исцедете ја преостанатата течност со цедалка за да не останат парчиња цвеќе во неа. Истурете го добиениот сок во чисто и претходно стилизирано шише. Може да се додадат и парчиња лимон.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар