Здравје и убавина
Боровинките со голем позитивен ефект врз човековото здравје
Бобинките се исклучително богати со витамини и минерали и антиоксиданси кои го зачувуваат здравјето и штитат од негативните ефекти на оксидацијата и слободните радикали.
Меѓу бобинките, многу луѓе сакаат боровинки, кои се достапни свежи во текот на сезоната, а може да се купат и замрзнати и да се уживаат во текот на годината во разни десерти, џемови, смути и други оброци со ова овошје со висока вредност.
Поради својот состав, на боровинките им се припишуваат голем број позитивни ефекти врз човековото здравје, од заштита од кардиоваскуларни болести и рак, до зајакнување на коските, придонесување за менталното здравје и регулирање на крвниот притисок.
Во 100 грама боровинки наоѓаме енергетска вредност од 57 kcal, 14гр јаглехидрати од кои: шеќери 10 гр и влакна 2,4 гр, масти 0,3 гр и 0,7гр протеини.
Сепак, боровинките се исклучително богат извор на витамини и минерали: калиум, витамин Ц, Б6 и К. Најважната компонента на боровинките е флавоноидот антоцијанин, кој на оваа бобинка и ја дава бојата, но и речиси сите нејзини здравствени придобивки.
А еве кои се придобивките од јадење боровинки:
Го одржуваат здравјето на коските
Боровинките содржат железо, фосфор, калциум, магнезиум, манган, цинк и витамин К. Сите овие микронутриенти учествуваат и придонесуваат за здравјето на коските, а нивниот адекватен внес ја одржува структурата и цврстината на коските.
Исто така, железото и цинкот играат клучна улога во јачината и еластичноста на коските и зглобовите, додека намаленото ниво на витамин К е поврзано со зголемен ризик од фрактури. Дополнително, адекватен внес на витамин К ја подобрува апсорпцијата на калциум и го намалува губењето на калциум од телото.
Придонесуваат за здравјето на кожата
Колагенот е систем за поддршка кој учествува во одржувањето на кожата. Се потпира на витамин Ц како суштинска хранлива материја и учествува во заштитата на кожата од оштетување предизвикано од изложување на сонце, загадување и чад. Витаминот Ц, исто така, помага во способноста на колагенот да ги намали брчките и да ја подобри целокупната текстура на кожата.
Во 100 грама боровинки наоѓаме 16% од дневната потреба за витамин Ц, па затоа се сметаат за добар извор на овој витамин.
Го намалуваат крвниот притисок
За да се одржи нормалното ниво на крвниот притисок, неопходно е да се намали внесот на натриум и да се одржува на нормално ниво. Боровинките не содржат натриум, но содржат калиум, калциум и магнезиум.
Истражувањата потврдија дека диетите со низок дел од овие три минерали имаат негативен ефект врз крвниот притисок, а нивниот адекватен внес го регулира и намалува покачениот крвен притисок.
Заштитува од кардиоваскуларни заболувања
Влакната, калиумот, фолатите, витамините Ц и Б6 и фитонутриентите од боровинките придонесуваат за кардиоваскуларното здравје. Влакната помагаат во намалување на нивото на холестерол и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања.
Витаминот Б6 и фолатите спречуваат акумулација на хомоцистеин, кој ги оштетува крвните садови и доведува до проблеми со срцето. Исто така, антоцијанот, потврдуваат студиите, значително (над 30%) го намалува ризикот од срцев удар.
Го спречуваат развојот на одредени видови на рак
Витамините А и Ц и некои од фитонутриентите кои се наоѓаат во боровинките функционираат како моќни антиоксиданти кои ги штитат клетките од оштетување на слободните радикали. Токму нивното дејство е поврзано со развојот на голем број болести, вклучително и некои видови на рак.
Истражувањата покажаа дека антиоксидансите го спречуваат растот на туморот, ги зголемуваат воспалителните процеси во телото и го забавуваат растот на ракот на хранопроводникот, белите дробови, устата, фаринксот, матката, панкреасот, простатата и дебелото црево. Боровинките содржат и фолати, кои играат важна улога во синтезата и обновувањето на ДНК, што може да го спречи разградувањето на клетките на ракот поради различни мутации на ДНК.
Тие придонесуваат за варење, губење на тежината и чувство на ситост
Боровинките помагаат во спречување на запек и го подобруваат варењето, поради влакната што ги содржат. Покрај овој ефект, влакната придонесуваат и за губење на вишокот килограми бидејќи го зголемуваат чувството на ситост и го намалуваат чувството на глад и потребата за храна.
Како да вклучите боровинки во вашето мени?
Боровинките може да се јадат на илјадници начини, од свежи и замрзнати до џемови, сирупи, смути, намази, колачи и слично. Не заборавајте да ја искористите сезоната на свежи боровинки за штрудла од боровинки или смути за да го започнете денот.
-
Гостиварпред 3 недели
Стани успешен техничар за е-трговија, дигитален маркетинг и угостителство, сметководител, банкар, правник – запиши се во СЕОУ Гостивар
-
Гостиварпред 2 месеци
Физички напади и групна тепачка вчера во Гостивар
-
Гостиварпред 2 месеци
Вечен помен и слава! Девет години од смртта на хероите Горан и Ненад
-
Гостиварпред 3 месеци
Гостиварец го загуби животот во сообраќaјна несреќа
-
Гостиварпред 3 месеци
Несреќа на патот Гостивар – Стража, сообраќајот во прекин
-
Гостиварпред 3 месеци
Над 530.000 денари украдени од картичка на гостиварец
-
Занимливостипред 3 месеци
Што кажува за вас вашиот датум на раѓање?
-
Гостиварпред 2 месеци
Поради дефекти прекин во водоснабдувањето во дел од Гостивар и Бањица