fbpx
Na ndiqni në:

Maqedoni

Myslimanët festojnë Fitër Bajramin – një festë e pastrimit shpirtëror dhe fizik

Botuar

  • македонски јазик

Besimtarët e fesë islame festojnë sot festën e Fitër Bajramit, i cili konsiderohet si një nga pesë shtyllat e Islamit dhe festë e pastrimit shpirtëror dhe fizik.

Pas faljes së sabahut, besimtarët vizitojnë varrezat e të afërmve të tyre.

Ramazan Bajrami festohet për tre ditë, dhe vjen pas një muaji agjërim të rreptë. Ramazani është muaj i mirësisë, dashurisë dhe mëshirës.

Festa e Fitër Bajramit është ditë jopune për të gjithë qytetarët në vend.

Me rastin e festës së Fitër Bajramit, dje Reisul Ulema Shaqir Fetai ka uruar besimtarët e fesë islame.

  • Festa e Ramazanit të Bajramit është triumfi i së mirës mbi të keqen, i shpirtërores mbi pasionin dhe emocionet, i moralit mbi imoralitetin, i ndershmërisë mbi mashtrimin, i veprimit mbi neglizhencën, i optimizmit mbi dëshpërimin, i dinjitetit mbi paqëndrueshmërinë, i durimit mbi padurimin, i shpirtërores mbi djallëzoren. E gjithë kjo na bën një person veprimi në kultivimin e së mirës dhe shmangien e së keqes. Kjo është rruga e drejtë dhe kjo është ndërgjegjësimi i besimtarit i cili është i gatshëm në momentin e duhur për të dhënë përgjigje për sfidat dhe situatat që sjell koha në të cilën jetojmë, thotë Reis Shaqir Fetai.

Etja dhe uria gjatë agjërimit, siç thuhet, na e kanë forcuar kujdesin ndaj njeriut, kështu që sot në këtë ditë madhështore jemi më solidarë dhe më humanë se kurrë më parë dhe ky parim teorikisht dhe praktikisht përcakton ndjenjën e paqes, tolerancës, humanizmit dhe solidaritetit.

Të jesh pjesëtar i denjë i Islamit dhe të agjërosh muajin e Ramazanit me përkushtimin më të madh do të thotë të jesh i pastër në qëllime dhe synime, në shpirt e zemër, në jetën me njerëzit dhe botën që të rrethon, i palëkundur në provokimet dhe sfidat e jetës për t’i kapërcyer, i afërt me njerëzit, i drejtë në jetën e përditshme, që fal të metat e të tjerëve, si dhe ndihmës i vërtetë i njerëzve, thekson Fetai.

Sipas tij, sfida më e madhe sot është lufta – Ramazani me vlerat e tij, si kjo ditë madhështore, na mëson se lufta është e huaj për Islamin, ndërsa paqja është gjëja më e çmuar e njeriut dhe qëllimi i tij kryesor dhe se potenciali i plotë i besimtarit duhet vënë në nxitjen e paqes dhe prosperitetit mes njerëzit kudo që jetojnë dhe punojnë, sepse sipas Islamit, shpëtimi i jetës njerëzore është si të shpëtosh të gjithë njerëzimin, kurse vrasja e jetës njerëzore është sikur të vrasësh gjithë njerëzimin, tha Reis Fetai.

 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена