Поврзи се со нас

Гостивар

СОНК Гостивар одлучува дали е за ШТРАЈК, конечниот став утре

Објавено

на

Откако не наидоа на позитивен одговор за своите барања за усогласување на платите согласно зголемувањето на минималецот, регионалните одбори на Синдикатот за образование, наука и култура деновиве одлучуваат дали се за организирање на генерален штрајк.

И членството на СОНК Гостивар се изјаснува по ова прашање, а одлуката ќе биде позната утре (петок) откако ќе се разгледаат записиниците за ставот на членовите. На државно ниво конечната одлука ќе биде донесена во понеделник.

Досегашните сознанија укажуваат дека СОНК ќе стапи во генерален штрајк, кој би започнал на 11 април.

„Социјалниот дијалог ние го почнавме по донесување на одлуката за зголемување на минималната плата и ги почнавме разговорите со Министерството за образование и со Министерството за труд и социјала. Во МОН имавме неколку состаноци, но МТСП речиси не‘ игнорираше. Министерот за образование ги прифаќа нашите барања за зголемување на платата според растот на минималната, но образложи дека едноставно нема средства во буџетот и прашањето го префрли во Владата. Пред два дена беше одржан економско социјален совет на ниво на државата, каде бевме и ние како синдикат и се дискутираше за нашите барања. Изнесувањето на министерот за финансии беше дека моментално во оваа криза, невозможно е да им зголемување на останатите плати. Ние секако излеговме незадоволни од тој состанок и ги презмамаме законски предвидените мерки и права. Како резултат на тоа, секоја синдикална организација одржува состаноци, а во Гостивар утре се одлучува и ќе биде кажан ставот Дали членството е за штрајк. На ниво на државата ќе се знае во понеделник.“, изјави Тафа Амети, претседател на Регионалниот одбор на СОНК во Гостивар и потпретседател на синдикатот на републичко ниво.

Амети вели дека членството и од училиштата и од градинките, е огорчено и од она што го знаат до овој момент, повеќето се за да одат директно на генерален штрајк. „Секако треба да ги почекаме записниците од синдикалните организации за да донесеме конечна одлука на ниво на регион на Гостивар, а потоа и на државно ниво. Според законот, по донесување на одлука за генерален штрајк, се чека 15 дена на евентуални преговори, доколку не дојде до договор, за што секако повторно ќе го прашаме членството, некаде околу 11 април би почнал штрајкот. Мое мислење е дека ќе има штрајк, но секако треба да почекаме да ги собереме записиниците, да видиме како одлучило членството.’, рече Амети.

Регионалниот одбор на СОНК Гостивар брои вкупно 1.700 членови.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Спортпред 3 минути

КК Гостивар денеска го пречекува седмопласираниот Еуроникел

Гостиварпред 1 час

Во Гостивар лишени од слобода три лица барани за затворски казни

Македонијапред 2 часа

Од денес стапува во сила одлуката за намалување и замрзнување на цените на тоалетната хартија, влошките…

Гостиварпред 3 часа

При заплена на 4 килограми марихуана приведени лица од Гостивар и од Битола

Гостиварпред 4 часа

Утрово најстудено во Лазарополе, попладне се очекува дожд

Вестипред 18 часа

AccuWeather објави голема прогноза за пролетта: Еве што се очекува за нашиот дел од Европа, некои се загрижени

Македонијапред 21 час

Протест на машинскиот и извршниот персонал на МЖ Транспорт, најавена блокада на железничкиот сообраќај

Гостиварпред 21 час

Во вторник старт на изградбата на автопатот Тетово-Гостивар, посебен сообраќаен режим поради свеченоста

Гостиварпред 24 часа

Инцидент во модуларната болница во Гостивар, жена се заканувала на персоналот

Гостиварпред 2 недели

Комуналец Гостивар по прекинот во водоснабдувањето: Водата од градскиот водовод да не се пие

Гостиварпред 4 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Вестипред 1 недела

Вo Здравствен дом Ростуше дијагностика и интервенции со современа апаратура за пациентите од цел регион

Гостиварпред 4 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 3 недели

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Гостиварпред 4 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 2 недели

Во понеделник дел од Гостивар 5 часа без струја, ќе биде исклучено и училиште

Македонијапред 4 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 3 недели

Гостопримството на гостиварци и дали биле подобри домаќини од тетовци?…

Огласи за вработување:

Популарно изминативе 100 дена

Вести

SASHK Gostivar vendos a është për GREVË, qëndrimi përfundimtar nesër

Објавено

на

Bordet rajonale të Sindikatës për Arsim, Shkencë dhe Kulturë, pasi nuk kanë marrë përgjigje pozitive për kërkesat e tyre për përshtatje të pagave në përputhje me rritjen e pagës minimale, këto ditë vendosin nëse janë pro organizimit të grevës së përgjithshme.

Për këtë çështje deklarohet edhe anëtarësia e SASHK-ut Gostivar, ndërsa vendimi do të bëhet i ditur nesër (e premte) pas shqyrtimit të procesverbalit për qëndrimin e anëtarëve. Në nivel shtetëror vendimi përfundimtar do të merret të hënën.

Nga informacionet e deritanishme bëhet me dije se SASHK do të hyjë në grevë të përgjithshme, e cila do të fillonte më 11 prill.

“Dialogun social e kemi filluar pasi është marrë vendimi për rritjen e pagës minimale dhe kemi filluar bisedimet me Ministrinë e Arsimit dhe Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale. Ne kemi pasur disa takime në Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës, por MPPS-ja për pak na ka injoruar. Ministri i Arsimit pranon kërkesat tona për rritje të pagave sipas rritjes së minimumit, por sqaroi se thjesht nuk ka fonde në buxhet dhe ia kaloi çështjen Qeverisë. Dy ditë më parë u mbajt një këshill ekonomiko-social në nivel shtetëror, ku ne si sindikatë ishim të pranishëm dhe u diskutuan kërkesat tona. Deklarata e ministrit të Financave ishte se aktualisht në këtë krizë është e pamundur të rriten pagat e tjera. Sigurisht që ne u larguam nga ai takim të pakënaqur dhe morëm masat dhe të drejtat e përcaktuara me ligj. Si rezultat, çdo organizatë sindikale mban mbledhje dhe nesër në Gostivar vendoset dhe shprehet qëndrimi nëse anëtarësia është për grevë. Të hënën do të dihet në nivel shtetëror”, tha Tafa Ameti, kryetar i Bordit Rajonal të SASHK-ut në Gostivar dhe nënkryetar i sindikatës në nivel kombëtar.

Ameti thotë se anëtarësia edhe nga shkollat ​​edhe nga çerdhet është e indinjuar dhe nga ajo që e dinë deri tani shumica prej tyre do të shkojnë direkt në grevën e përgjithshme. Sigurisht që duhet të presim procesverbalet nga sindikatat për të marrë vendim përfundimtar në nivel të rajonit të Gostivarit, e më pas në nivel shtetëror. Sipas ligjit, pas marrjes së vendimit për grevë të përgjithshme, priten 15 ditë negociata të mundshme, nëse nuk arrihet marrëveshje, për të cilën sigurisht do të kërkojmë sërish anëtarësimin, greva do të fillonte rreth datës 11 prill. “Mendimi im është se do të ketë grevë, por sigurisht duhet të presim të mbledhim procesverbalet, të shohim se si ka vendosur anëtarësia”, tha Ameti.

Bordi regjional i SASHK-ut Gostivar ka gjithsej 1700 anëtarë.

Популарно изминативе 100 дена